Порочните практики на директори на училища

0
Директори принуждават учители да напуснат, третират ги като сезонни работници
Директори принуждават учители да напуснат, третират ги като сезонни работници Видео: БНТ

Министерството на образованието настоява за по-строг контрол и санкции от страна на регионалните инспекторати срещу незаконните съкращения на учители.

В репортаж на БНТ 2 ви разказахме за новата порочна практика в учебните заведения - директори назначават учители в началото на учебната година и ги съкращават в края й. След него ни потърсиха преподаватели от цялата страна станали жертва на т.нар. "сезонни договори". Преподавателят Владислав Георгиев, жертва на тази порочна практика, получи финансово обезщетение от столичното 127 СУ след репортаж на БНТ 2.

"Сезонни работници". Така се определят учителите, попаднали в порочната схема на директорите в някои училища. Макар да е напълно незаконно според Кодекса на труда преподаватели да се назаначават на временни договори, то някой директори намират пропуск в системата, който използват. Назначават учители в началото на учебната година, а в края ги освобождават под предтекст, че няма достатъчно ученици. Екипът ни се свърза с Министертството на образованието, от където ни казаха, че ще настояват за по строг контрол от страна на регионалните инспекторати, защото тяхна е отговорността да следи за подобни злоупотреби. В други градове на страната този проблем се оказва още по-сериозен. С нас се свързаха учители, който пожелаха да запазят анонимност от страх да не загубят работата си. Те разказват как са принуждавани от директорите да попълват декларации, че края на учебната година сами ще напуснат. Така част от българските преподаватели са принудени да жертват правата си в името на това да имат работа. Учителят Владислав Георгиев от столичното 127 СУ, за когото ви разказахме преди седмица също става жертва на порочната практика - съкращение след посления училищен звънец. Няколко часа след като показахме историята му институциите взеха необходимите мерки.

Владислав Георгиев - учител: Синдикатите знаят за този проблем 2 години, но не са го решили, а вие с вашия репортаж го решихте за няколко часа. Два или три часа след излъчването му вече имаше писмо в сайта на регионалния инспеторат, в което се нареждаше директорите да преустановят тази практика. Колегите от цялата страна са ви благодарни за това нещо, защото две години се знае, че има такъв проблем и никой нищо не е направил. След два часа се обади адвоката на училището, който много ефективно се включи и предложи споразумение.

Репортер: На каква стойност е споразумението?

Владислав Георгиев - учител: 3 работни заплати, плюс едно обезщетение.

След запитване на БНТ2, Регионалните инспекторати по образование в Пловдив, Варна и Русе отговориха, че няма постъпили жалби за подобни случаи. Учителите, с които обаче разговаряхме, казват, че се страхуват да подадат жалба след освобождаване, защото се притесняват, че няма да ги наемат на работа.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари