Популярен плод подобрява мозъчната функция само за 12 седмици

0
Това показва ново научно изследване
Това показва ново научно изследване

Това показва ново научно изследване

Учени от университета в Синсинати (САЩ) откриха, че ежедневната консумация на ягоди може да има значителни ползи за мозъка. В проучване, публикувано в списанието "Nutrients", те установиха, че ягодите подобряват паметта, настроението и психичното здраве при възрастни на средна възраст с наднормено тегло.

В проучването участваха 30 мъже и жени на възраст от 50 до 65 години. Всички те се оплакаха от проблеми с паметта, но нямаха болест на Алцхаймер или други мозъчни проблеми. Участниците бяха разделени на две групи: едната група получаваше 13 грама ягодов прах всеки ден, а другата група получаваше плацебо.

След 12 седмици участниците, които приемаха ягодов прах, показаха значителни подобрения в паметта, настроението и психичното здраве. Те имаха по-добро представяне в тестовете за памет, по-добро настроение и по-малко признаци на депресия.

Изследователите смятат, че ползите от ягодите за мозъка се дължат на техния богат състав от антиоксиданти, фибри и витамини. Антоцианините, които придават на ягодите червения им цвят, са мощни антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки от увреждане. Фибрите са важни за цялостното здраве на мозъка, а витамин С е необходим за производството на невротрансмитери, които са важни за паметта и настроението.

Това проучване е още едно доказателство за ползите от плодовете и зеленчуците за мозъка. Ягодите са вкусен и здравословен начин да добавите антиоксиданти към диетата си.

Ето някои конкретни съвети за включване на повече ягоди в диетата си:

  • Яжте ягоди за закуска, обяд или вечеря.
  • Добавяйте ягоди към смутита, десерти или ястия.
  • Замразете ягоди за по-късно използване.

Ягодите са чудесен начин да подобрите здравето си и да поддържате мозъка си в добра форма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари