Помогнал ли е Горанов на Милен Велчев да инвестира парите от сделката с БТК чрез тайно увеличаване на емисията външен дълг?

0
Време е да се обърне внимание на злоупотреба на министъра свързана със задкулисна сделка
Време е да се обърне внимание на злоупотреба на министъра свързана със задкулисна сделка Снимка: БГНЕС

Всички се занимават с апартамента на финансовия министър Владислав Горанов, но около него има доста по-сериозни злоупотреби, на които е крайно време да се обърне внимание.

Една от тези злоупотреби е свързана със задкулисна сделка, която министерство извършва преди 3-4 години в полза на БТК и директно облагодетелствайки Милен Велчев. За въпросната сделка медиите си затвориха очите и ушите тогава. Време е някой да се заеме с разследване по темата. Защо това да не сте точно Вие?

Накратко:

Вече четири години прокуратурата, медиите и обществото мълчат по скандална злоупотреба, извършена от Министерство на финансите в една късна петъчна вечер през есента на 2015 година. Става въпрос за тайна сделка “под масата” между Министерството и анонимен глобален инвеститор.

Продадени са 20 годишни държавни облигации за 50 млн. евро на цена под пазарната. Предлогът е, че на ведомството на Горанов е нужен спешен заем. Нещо, което не отговаря на истината и ощетява българските данъкоплатци, но пък директно облагодетелства мистериозния купувач, който МФ умело крие, но за който има ясни следи, че става въпрос за Милен Велчев и БТК.

Въпросната сделка нарушава моралните и държавните закони по няколко параграфа, но прокуратурата не се намесва.

Основните законови нарушения са:

Частно договаряне в условия на конфиденциалност по отношение на публичен дълг не може да се използва при емитиране на нов дълг.

Тази емисия изглежда странно. През последните 2 месеца Министерството е отхвърлило поръчки за над 200 млн. лв. на вътрешния пазар на ДЦК. През цялото време се създава впечатление, че държавата няма нужда от пари, но в един момент се появява глобален инвеститор, за когото се прави таен търг и се продават ДЦК на занижена цена. Операцията е лош сигнал към външните инвеститори в български външен дълг по отношение на порочни практики за неговото управление.

Goldman Sachs International не е сред четирите банки, с които държавата сключи договор за отпускане на заеми за  2015, 2016 и 2017 години.

Пролетта на 2015 година България сключва договор с четири банки – Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bulbank AG за теглене на кредити в  рамките на 16 млрд. лева за следващите 3 години  На 19 март 2015 г. България емитира облигации за 3.1 млрд. евро на международните пазари, с което изпълни лимита си за годината, определен със Закона на държавния бюджет. Ноември, 2015 г., МФ взима 50 млн. евро от друга банка Goldman Sachs International, като пласира 20-годишни държавни облигации на по-ниска от пазарната цена на анонимен глобален инвеститор.

Има явно нарушение на дилърския договор с четирите банки, както и нарушения, касаещи частното договаряне.

N.B. Договорите с четирите банки са направени така, че министърът на финансите еднолично да може да договаря заеми, без оторизация от парламента. Министерство на финансите се разпорежда изцяло с парите.

Грубо ощетяване на държавата чрез продажба на ДЦК на занижена цена.

Сделката е приключила с продажба на книжата  при цена 88.514% от номинала и с доходност 3.98%. А в този ден пазарната цена е била по-висока -  91% от номинала, с доходност 3.72%. Тоест държавата е продала облигации по-евтино, отколкото е можела да вземе. Облагодетелстван е купувачът. Той може веднага да препродаде книжата с гарантирана печалба. Също може да отчете счетоводна печалба от разликата между цената на придобиване и пазарната им стойност.

Търговците на ДЦК са категорични, че МФ е можело да вземе по-добра цена и от вътрешния пазар. Банките към тогавашния момент са свърхликвидни, а фондове и застрахователи изпитват остър недостиг точно на такива дългосрочни книжа, в които да инвестират.

Кой е анонимният “глобален инвеститор”?

В края на август 2016 г. руската банка ВТБ обяви, че нейната компания VTB Capital е прехвърлила акциите от InterV Investment на Viva Telecom. Така приключи историята за контрола в собствеността над БТК. До това прехвърляне се стигна, след като през ноември 2015 г. VTB Capital организира мним търг за книжата на InterV Investment заради непогасен кредит от 150 млн. евро. Въпросният мним търг “случайно” съвпада с тайния търг на Горанов за 50 млн. евро.  Офертите за БТК са до края на деня на 12 ноември 2015 г. и договаряне цена на бонда на 13 ноември 2015 г.. Финалният търг за БТК е на 19 ноември 2015 г. до късно и сетълмент на бонда на 20 ноември 2015 г.. По този начин Горанов е помогнал на бившия финансов министър Милен Велчев (по това време главен изпълнителен директор на българската „ВТБ Капитал“) да инвестира изгодно парите от депозита по сделката с БТК чрез тайно увеличение на емисията външен дълг.

Интересно съвпадение е също, че топ мениджър в руската инвестиционна банка ВТБ Атанас Бостанджиев е бивш партньор в Goldman Sachs International – банката, избрана от мнимия инвеститор тайно да пласира дълга.

Дали Министерство на финансите има смелостта да разкрие името на анонимния инвеститор, след като вече е обществена тайна?

Арогантното мълчание на Владислав Горанов

Доверието в Министерство на финансите е изгубено, не само заради естеството на решенията на Горанов, но и заради начина, по който той ги взема еднолично и тайно. Създава впечатление, че заедно с някакъв кръг от хора, които не са официално във властта, се налагат важни за държавата решения, като поправките в Кодекса за социално осигуряване, пенсионната реформа и тегленето на заеми. Конкретно при внасяне на поправките в Кодекса за социално осигуряване, Горанов е разчитал на подкрепата на ДПС при гласуването му. По този начин подкопава доверието в правителството и позволява на опозицията да разгърне популизма си.

Откакто Горанов е финансов министър, сме натрупали най-големия външен дълг в историята на България.

Според бившия финансов министър Дянков, с тегленето на толкова много и големи заеми сме си развалили финансовата стабилност и финансовия имидж пред света. Щом се теглят, значи някъде в държавата има проблем. Но къде?

България е вкарана във въртележка от дългове.

Това е стил на ръководене на министерство и държава. Заемите се теглят за рефинансиране на стари дългове. Ограничени са от бюджета. Не са безконтролни. Не са притовоконституционни. Но са политически и PR гаф на Владислав Горанов, който не успя да обясни какво прави нито пред коалиционните партньори на ГЕРБ, нито пред медиите. На практика се получава, че вместо управляващите да изберат реформиране на администрацията, повече приходи, привличане на инвеститори, свиване на разходи или дори приватизация, се избира теглене на заеми.

Предвид всеизвестната арогантност на министър Горанов, той няма да даде обяснения за скандалните сделки. А ако слуховете за връзките му с ДПС и с прокуратурата се окажат верни, едва ли ще му се търси и отговорност.

Автор: Николай Гацев

Източник: Афера
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари