Помагат ли UV-лампите в борбата с коронавируса?

0
UV-лампите станаха особено популярни в последните месеци в резултат на пандемията от ковид 19
UV-лампите станаха особено популярни в последните месеци в резултат на пандемията от ковид 19

Противоречиви са мненията на специалистите за ползата от модерните напоследък UV-лампи в борбата с коронавируса

Те са единодушни обаче, че ако тези уреди не се използват по предназначение или ако се прекали с употребата им, може да са опасни, пише dnews.bg

Според вирусолога проф. Радка Аргирова ефект от тях има, защото UV-лъчите унищожават РНК и ДНК на бактерии, микроби и вируси и по този начин пречистват. Според имунолога проф. Андрей Чорбанов обаче от тях няма никаква полза, защото короновирусът се предава от човек на човек, а не чрез заразени повърхности или чрез въздуха. UV-лампите станаха особено популярни в последните месеци в резултат на пандемията от ковид 19.

Има или няма ефект от използването на UV-лампи в борбата с коронавируса – мненията на специалистите са противоречиви. Според вирусолога проф. Радка Аргирова полза от тях има, докато имунологът проф. Андрей Чорбанов е на противоположната позиция

И двамата специалисти са единодушни обаче че UV-лампите могат да са опасни, ако не се използват по предназначение или ако се прекали с употребата им.

И проф. Радка Аргирова и проф. Андрей Чорбанов споделят, че за вкъщи такава лампа не биха си купили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари