Полицаи осъдиха прокуратурата

1
Държавното обвинение е глобено с 20 000 лева
Държавното обвинение е глобено с 20 000 лева

Двама действащи и един бивш полицай са осъдили прокуратурата заради неправомерното изнасяне на личните им данни.

Държавното обвинение е глобено с 20 хил. лв. след окончателното решение на Върховния административен съд, съобщава "Нова телевизия".

Бившият служител на МВР Димитър Радичев и колегите му Георги Илчевски и Атанас Параскосов са разследвали психично болен мъж с криминално минало - Васил Недялков. Конкретният повод са били заплахи към хотелиери в Чепеларе от Недялков, който е разследван и преди - за блудство, педофилия и финансови измами. Никога не е бил осъждан.

След последното разследване срещу него обаче той се е сдобил с личните данни на полицаите, които е публикувал на много места в интернет - три имена, ЕГН-та, адреси и телефонни номера. Започнали са и заплахи срещу служителите на реда.

Данните е получил, след като наблюдаващият прокурор му е разрешил да се запознае с материалите по делото срещу него - което право Недялков има по закон, но там са били всички данни на разследващите го полицаи.

Междувременно Комисията за защита на личните данни е прехвърлила на прокуратурата отговорността за теч в интернет на имена, ЕГН-та, мобилни номера и адресите на повече от 9400 бивши и настоящи ученици и над 2100 родители и учители на Професионалната гимназия по икономика в Сливен, информира в. "Сега".

След сигнал на гражданин в края на миналата година до комисията тя е установила, че администратор на базата от данни е "Център за обучение на педагогически специалисти" ЕООД, регистриран и като администратор на лични данни. Отговорното дружество обаче се е усетило късно за изтичането на чувствителни данни и това, което направило, е да "предприеме анализ на случая", както и инициативата да сигнализира прокуратурата.

Според отговора на комисията до гражданина, подал сигнала, дружеството е поддържало за нуждите на администрацията на гимназията в Сливен електронна система "Феникс", която подпомагала връзката между училищната администрация и родителите. "На 28.11.2017 г. системата е регистрирала необичайно голям брой влизания от потребители, направени чрез въвеждане на потребителско име и парола. На същата дата дружеството моментално е преустановило достъпа до системата, за да предотврати нерегламентирано влизане."

Пред в. "Сега" обаче подателят на сигнала е обяснил, че до ограничаването на достъпа до платформата не е имало никакво изискване за име и парола. "Всеки с връзка към този домейн виждаше директно файловете и можеше да ги сваля свободно", коментира той.

През ноември миналата година от министерството на образованието допуснаха, че става дума за злонамерен пробив в системата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари