Разследват висши полицаи за служебно престъпление във връзка със случая "Булгаргаз"

0
Войната между прокуратурата и МВР се пренесе и в делото Булгаргаз
Войната между прокуратурата и МВР се пренесе и в делото Булгаргаз Снимка: БТА

Прокуратурата е започнала проверка срещу висшестоящи служители на Главна дирекция (ГД) "Национална полиция" заради делото за "Булгаргаз".

Това съобщават от държавното обвинение.

Според информацията, има данни, че съответните висши полицаи (не се уточнява кои са и колко са) дали указания за арест и започване на досъдебно производство. Това не можело да се прави съгласно чл. 15 от Закона за МВР. Съответно, проверява се дали висшите полицаи са нарушили или не са изпълнили служебните си задължения, или са превишили властта или правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда. Ако това се докаже, наказанието може да е лишаване от свобода до пет години, но може и да е пробация.

Само преди три дни наблюдаващият прокурор по делото "Булгаргаз" Мариан Александров каза, че образуваното дело от служителите на ГД „Национална полиция” по случая "Булгаргаз" касае две длъжностни престъпления, припомня Actualno.

Едното е свързано с лица в КЕВР, нарушили или неизпълнили служебните си задължения. Другото е за лица от "Булгаргаз". По първото разследването е за чл. 282 от Наказателния кодекс - т.е.: "Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години". Второто разследване е по чл. 220 т.е.: "Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

"От разпити сме установили, че двете борси - газов хъб „Балкан” и частната борса са лицензирани от КЕВР и равнопоставени, няма задължения служителите на „Булгаргаз” да участват на двете борси. Разликата е, че частната дава гаранция за изплащане на сумите по сделките. Преди да е сключена тя се превежда авансова 100-процентово сумата. Не е възможно отказване или щета за купувача. Лицата, които случват тези сделки са лица от „Булгаргаз”. Нямат задължения да докладват сделки. Сделките са анонимни. До този момент никой не знае кой е продавач и купувач по сделката. След като е факт тя, тогава стават ясно те”, обясни Александров преди 3 дни.

Припомняме, че относно "Булгаргаз" бившият енергиен министър Румен Овчаров каза и пред bTV, а и пред Нова телевизия в рамките на два дни следното, визирайки изпълнителния директор на дружеството Людмил Йоцов, който дойде в "Булгаргаз" от "МЕТ Енерджи": "Изтъргувани са 60 000 мегаватчаса, това е станало без търговия. Министърът твърди, че са продадени 37 400 мегаватчаса. Кой и откъде докара другите количества? През това време не е имало внос. Този газ е взет само от едно място - това място е "Чирен". Има само два варианта тези количества да бъдат изтъргувани. Единият е чрез Програмата за реализация на количества и втория е с Плана за действия при извънредни ситуации. И двете се случват през "Булгаргаз".

Енергийният министър Александър Николов обаче каза, че имало сделки за почти двойно по-малко количество - 37 400 мегаватчаса. След това дойде изказването на Овчаров по Нова телевизия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари