Политолози: Партиите в парламента не се понасят, всички могат да изгубят от нови избори

0
Има известни наченки на диалог, но те са изцяло за пред хората, посочи Милен Желев
Има известни наченки на диалог, но те са изцяло за пред хората, посочи Милен Желев Видео: Euronews Bulgaria

Има известни наченки на диалог, но те са изцяло за пред хората, посочи Милен Желев

Проблемът идва оттам, че през последната година и половина партиите чертаят много големи разделителни линии. Това разделяне на племена е много трудно за преодоляване. Много е трудно да се направи крачка назад, защото това вече се вижда като предателство от страна на твърдите ядра на партиите. Положението в българския политически живот е „много вожд малко индианец“.

Това коментираха в студиото на Euronews Bulgaria политолозите Милен Желев и Даниел Стефанов във връзка с последното развитие на кризата с избора на председател на 48-ото Народно събрание

Има известни наченки на диалог, но те са изцяло за пред хората, всъщност политическите формации в парламента не се понасят“, посочи Милен Желев.

Според Даниел Стефанов партиите ще трябва да извървят много труден път на смекчаване на позициите, докато се стигне до някакъв консенсус.

По неговите думи всички парламентарно представени партии, с изключение на ДПС, имат притеснения относно резултатите си на евентуални предсрочни избори и от възможността да се появи нов проект, който да генерира протестен вот против всички.

„Има реална опасност за българската демокрация от крайнолеви и крайнодесни популистки партии. Рано или късно, изплуват нови лица, които да оглавят съвсем заслуженото обществено недоволство към политическия елит у нас. Пример за такава партия са „Възраждане“, които капитализират най-много от случващото се в парламента“, отбеляза Милен Желев.

Според него в Народното събрание няма нито съединение, нито сила, поради което по-съответен надпис на парламента би бил „Надежда тука всяка оставете“.

Политолозите прогнозираха, че кризата няма да бъде разрешена с избора на председател на Народното събрание и че най-вероятно депутатите от 48-ото Народно събрание няма да успеят да излъчат ново редовно правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари