Политолог: Облекчаването на мерките е свързано с нарастващата съпротива на хората

2
Стойчо Стойчев похвали правителството
Стойчо Стойчев похвали правителството Видео: NOVA

Според Стойчо Стойчев правителството до момента се справя добре

Всякакво облекчаване на мерките се прави по политическа линия, защото се вижда съпротива срещу спазването на този режим. От една страна са експертите от Щаба, които твърдят, че, за да овладеем заразата, трябва да се продължат мерките. От друга страна идва администрацията, която трябва да ги прилага. Тук вече се вижда, че съпротивата срещу мерките започва да нараства. Трябва да се намери този баланс, при който са по-работещи по-леките мерки, отколкото строг режим, който обаче демонстративно неспазване. Българското общество се слави с това, че бързо му омръзват политици, мерки. По-добре формално да има отстъпление, защото иначе ще има обща деморализация".

Това обясни в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините" политологът Стойчо Стойчев. 

Според него до момента българското правителство се справя добре, благодарение на приетите мерки. „Икономическите предизвикателства все още не са ясни. Единственото, което правителството не прави, е да раздава пари на калпак. Ако има някакво обвинение, то било по тази линия. Страните, които се справят с по-разточителни социални политики, раздадоха пари директно на глава от населението и на фирми. При нас не е така, но това не е в традицията на българската фискална политика", поясни той. 

Дали правителство е успяло да се справи с финансовите ефекти от кризата ще стане ясно към края на годината, когато видим колко фалити има. Тогава ще разберем дали мерките са били ефективни. Сега е рано да се даде такава категорична оценка, каквато г-жа Корнелия Нинова даде. Основните сектори, които са губещи в момента са свързани с рестарантьорството и туризма, но това не е цялата икономика", каза още политологът. 

По думите му обикновено в кризисни моменти подкрепата за управляващите партии нараства, защото те се идентифицират с институциите, които трябва да решават неизбежните ефекти от кризата. „Разбира се, когато отмине заплахата и се почувстваме по-сигурни, започваме да усещаме негативните аспекти на ограниченията. Хората, които разсъждават трезво, си дават сметка, че всички държави  в региона действат по този начин. Няма как при нас да е различно. Никой не е виновен за епидемията. Вината е на вируса", категоричен е Стойчев. 

Според него като всеки един вирус и този ще продължава да циркулира. „Съвсем закономерно трябва да очакваме с настъпването на грипните заболявания през есента да се върне обратно и COVID-19. Вече е много важно дали ще сме успели да намерим ваксина или лечение дотогава, за да няма такава голяма смъртност и за да няма нужда от въвеждане на специални мерки", заключи политологът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари