Politico: Кризата с корупцията слага Борисов на бесилката

5
Авторът на статията във вестник "Политико" прави безпощаден разрез на управлението на България през последните 10 години
Авторът на статията във вестник "Политико" прави безпощаден разрез на управлението на България през последните 10 години Снимка: БГНЕС

Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки лидери на ЕС никога не са искали да надникнат твърде дълбоко в това как техният верен български съюзник Бойко Борисов управлява страната му, пише Politico

Сега най-накрая ще трябва да вдигнат капака на неговото премиерство. Големият бивш  пожарникар и шампион по карате се бори за политическото си оцеляване в корупционна криза, която оголва как непочтени олигарси обвиват с пипалата си  ключови институции като съдебната система.

От четвъртък вечерта балканската държава избухна в най-голямата вълна от антиправителствени протести за седем години, като хиляди демонстранти призоваха за оставката на Борисов и главния прокурор на страната.

В София в петък вечер и по Черноморието в събота протестиращите се сблъскаха с полицията - и кадри от полицейска бруталност катализират движението против олигархията. Бащата на хоспитализиран студент по право привлече особено внимание в медиите с твърденията си, че служители бият сина му в безсъзнание с удари по главата и гърдите.

Българският социалистически президент Румен Радев е забелязал възможността си да пребори "държавата" на Борисов преди изборите през следващата година и призовава ЕС най-накрая да прецени отровената правна система на страната.

Поне в рамките на собственото си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съюзници на Борисов в Европейската народна партия не показват никакви публични признаци на колебание.

„Сега, когато българите излязоха на площадите, Европа няма право да гледа на България със широко затворени очи. Европа се нуждае от демократична България, България с върховенство на закона “, каза Радев в обръщението си.

Борисов настоява, че не помръдва. В събота вечер той публикува едва чуваемо видео във Facebook за себе си, стоящо пред икона на Богородица, в което той защитава полицията и се оформя като единствения лидер, който може да задържи България по траектория на ЕС. Целта му беше Социалистическата партия на Радев, чиито собствени корупционни скандали и връзки с организираната престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 г.

„Българската социалистическа партия ще разруши държавата“, аргументира се Борисов. В едно своеобразно отстраняване на проектите си за обществени работи и способността да осигурява еврофондове, Борисов се похвали, че неговата партия ГЕРБ е „построила два пъти повече магистрала от комунистическия диктаторТодор Живков“. 

Битка за плажа
Докато Борисов иска да насочи дебата към провалите на социалистическите политици - лесни мишени, които са наследници на бившата комунистическа партия, свързана с Москва - той не може да възпрепятства все по-широко разпространения гняв заради едновременните скандали, които се водят на страната му. В опит да прехвърли вината Борисов обвинява Радев, че е преследвал лична вендета срещу него и дори го е преследвал с дрон.

Непосредственият фокус на настоящите протести е върху две силови личности, които отклоняват вниманието: Ахмед Доган, бивш шеф на етническата турска партия на страната, и неговият съюзник Делян Пеевски, медиен барон. Кризата достигна своя пик през последните дни заради дебат защо двамата мъже имат право на защита от държавна сигурност.

Точката на задействане дойде на 7 юли, когато Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на антикорупционната партия "Да България", показа видеоклип, заснел пристигането си в гумена гума на плаж на Черно море. Докато плажът е теоретично обществена земя, Иванов е бил спрян от охранители, тъй като на брега е имението на Доган.

Иванов, който твърди, че Доган и Пеевски са отвлекли вниманието от правосъдната система, разкрива сенчестия апарат за сигурност на държавата, поставяйки под въпрос самоличността на „анонимните господа“ на плажа.

Именно президентът Радев изненадващо се намеси на 8 юли, за да разкрие, че мъжете са агенти на НСО, служба за национална сигурност и аргументира, че Доган и Пеевски нямат право на такава защита. Скандалът ескалира на 9 юли, когато държавните прокурори извършиха нападение в кабинета на президента и арестуваха двама негови помощници, като протестиращите виждат като отмъщение за аргумента, че Доган и Пеевски нямат право на охранителите си от НСО.

По време на този ескалиращ скандал Борисов остана безмълвен, преди най-накрая да се появи, за да изнесе в петък сутринта разтърсващ монолог, в който заобиколи статута на Доган и предположи, че Пеевски има нужда от охрана на НСО заради снайперски заговор.

 Борисов отхвърля предположението, че мъжете, които изхвърлят Иванов от плажа, може да са агенти на НСО, и призова за избягване на евентуално етническо напрежение с турската партия.

Ситуациите преминаха от лошо към по-лошо по-късно през деня, когато командващият генерал на НСО, който по-късно беше принуден да подаде оставка, също изглежда искаше да направи услуга на Доган, като потърси морски и въздушен кордон около централата на плажа.

Борисов заяви в събота, след сблъсъци в София и по Черноморието,  че трябва да се предприемат стъпки за премахване на защитата на НСО за Доган и Пеевски. 


Само по себе си нерешителното управление на  Борисов по случая с агентите на НСО  идва във време, когато той е атакуван в още по-озадачени и все още не напълно обяснени - конфронтации от човек, наречен Васил Божков „Черепът“ , който е избягал в Дубай. Той обвинява Борисов, че го е рекетирал за милиони евро - нещо, което българското правителство отрича.

Миналия месец Борисов също беше принуден да даде спешна пресконференция за набор от снимки, публикувани онлайн на които се вижда как той е заспал в леглото с пистолет на нощното си шкафче и чекмедже, натъпкано с банкноти от 500 евро и малки кюлчета злато. Макар да призна, че основният образ на него в леглото изглеждаше истински (което изглежда би поставило основни въпроси на служителите му по сигурността), той обвинява политическите си врагове, че са фалшифицирали снимките, показващи чекмедже, препълнено с пари и злато. Борисов предполага, че нецензурните снимки  са к част от заговор за предотвратяване на пътя на България към еврозоната, който ще бъде придружен от по-строг финансов надзор над банковата система.

За Борисов всеобщата заплаха  е, че търпението на  хората се изчерпва.

Един от факторите, които биха могли да влязат в ролята на протестите, е, че те идват на фона на нарастваща фрустрация от практиките на партия ГЕРБ.

Българите се оплакват, че работните места в публичната администрация - било то като чистачи или служители на средно ниво - изискват все повече връзки с мрежата на ГЕРБ. Компаниите също се оплакват, че са помолени да плащат подкупи  - както беше показано в скандала с „колбаса” от 2017 г., в който нацията избухна в смут заради официален представител на ГЕРБ, обвинен в изнудване на подкупи под формата на тонове колбаси.

Цветан Цветанов, бивш №2 на ГЕРБ, който се е разделил и иска да сформира своя собствена политическа група, след като е попаднал в жилищен скандал, предупреди, че половината от избирателната база на партията може да се отлепи на фона на сегашните размирици.

Самата ГЕРБ обвинява Радев, че се държи безотговорно и призовава за спокойствие по улиците.

„Няма да допуснем гражданска война, дори ако имаме шанс да я спечелим“, заяви вицепремиерът на Борисов Томислав Дончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари