Политическа буря в Чад

1
Лидерът на военната хунта в страната обяви, че се кандидатира за президент
Лидерът на военната хунта в страната обяви, че се кандидатира за президент Снимка: БТА

Лидерът на военната хунта в страната обяви, че се кандидатира за президент

Лидерът на военната хунта в Чад, който е на власт от 2021 г., генерал Махамат Идрис Деби Итно обяви на 2 март, че се кандидатира за президент на изборите на 6 май, предава БТА. Той направи това три дни след като армията уби основния му опонент,, което стана причина за остро недоволство от страна на опозицията.

Аз, Махамат Идрис Деби Итно, се кандидатирам за президентските избори през 2024 г. от коалицията от партии „За единен Чад, каза лидерът на военната хунта, след като коалицията поиска от него да се яви на изборите.

Махамат Идрис Деби Итно бе обявен за временен президент на Чад от армията на 20 април 2021 г., след смъртта на баща си маршал Идрис Деби Итно. АФП припомня, че покойният лидер на Чад управлява с желязна ръка африканската страна в продължение на повече от 30 години.

Когато дойде на власт, Махамат Деби обеща да върне властта на цивилните след избори, които да бъдат произведени след преходен период от 18 месеца. Когато обаче този срок изтече, Деби си даде още две години на власт.

Ще има ли династия?

Опозицията твърди, че фамилията Деби иска да създаде династия в Чад – страна, която според ООН е на предпоследно място по развитие в света.

Датата на президентските избори, 6 май, бе обявена във вторник, малко повече от два месеца преди гласуването, което се очертава да премине благоприятно за 40-годишния генерал Деби.

Махамат Деби обяви, че се кандидатира за президент пред стотици хора в сградата на чадското външно министерство. Временният президент каза още, че през 2021 г. „армията е гарантирала приемствеността в държавната власт и е спасила страната от небитието и хаоса“. Думите на чадския лидер бяха аплодирани от присъстващите представители на „221 партии“, участващи в коалицията „За единен Чад“.

Основният опонент бе ликвидиран

Очаква се на изборите той да няма сериозни съперници, след като в сряда бе убит главният му опонент в борбата за президентския пост. Става дума за Яя Дило Джеру, който освен противник беше и братовчед на президента. Яя Дило Джеру бе убит от армията, която го обвини в „опит за убийство“ на председателя на Върховния съд и в нападение срещу разузнавателните служби. Противникът и братовчед на президента бе ликвидиран при атака срещу централата на политическата му сила „Социалистическа партия без граници“.

Социалистическата партия без граници“ заяви пред АФП, че Яя Дило Джеру е бил застрелян в главата. Други опозиционни сили окачествиха смъртта на политика като „убийство“ с цел отстраняване от предизборната борба.

В събота, на 2 март, неправителствената организация „Хюман райтс уоч“ за пореден път разкритикува репресиите, на които хунтата в Чад подлага опозицията, като поиска да бъде проведено международно разследване на смъртта на Дило.

„Обстоятелствата около убийството на Яя Дило не са ясни, но насилствената му смърт илюстрира опасностите, с които се сблъскват опозиционните политици в Чад, особено с наближаването на изборите“, заяви „Хюман райтс уоч“.

Назначеното от военната хунта правителство на Чад заяви пред Франс прес, че не може да се говори за екзекуция, както твърди опозицията, тъй като Дило е загинал, тъй като е отказал да се предаде на силите на реда и сам е стрелял по тях.

Временното правителство (. . .) неведнъж е подлагало на репресии демонстрации, организирани от опозицията с искане да се премине към демократичен цивилен режим“, каза още „Хюман райтс уоч“.

Разделения в управляващия елит

В аналитичен материал на агенция Ройтерс се казва, че насилието тази седмица е показало сложните етнически и семейни връзки, които са характерни за чадския политически елит.

Отбелязва се, че покойният президент на Чад Идрис Деби е концентрирал военната и политическата власт в Чад в ръцете на етноса си загава. Синът му се опитва да съхрани това единство, но възникват разделения, като някои роднини открито застават срещу временния президент.

Смъртта на Дило, който принадлежеше към същия клан, провокира гнева на някои роднини.

Освен това генерал Салех Деби Итно, който е чичо на временния президент, миналата седмица премина към партията на Дило. Съобщава се, че впоследствие е бил задържан. Според експерти, на които се позовава Ройтерс, фактът, че Салех се е присъединил към партията на Дило, е знак, че някои роднини на лидера на хунтата са много недоволни.

Реакцията на Франция

АФП отбелязва, че Чад е от ключово значение за френското военно присъствие в Африка. Чад е последната страна в региона на Сахел, в която има френски войници, след като френските сили се изтеглиха от Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Франция разполага с около хиляди войници в Чад, които са разположени в три бази.

Париж каза, че следи отблизо ситуацията в Чад и призова гражданите си в африканската страна да бъдат бдителни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари