Показаха „плаващ“ влак, който може да достигне скорост от 600 км/ч

1
Според производителя влакът ще промени напълно транспорта в Китай
Според производителя влакът ще промени напълно транспорта в Китай

Нов „плаващ“ влак, който може да достигне скорост от 600 км/ч, е една стъпка по-близо да стане реалност в Китай, пише CNN.

В четвъртък прототипът на най-бързия китайски влак, движещ се върху магнитна възглавница (Маглев) беше представен в източния китайски град Кингдао.

Разработен от държавната Китайска железопътна компания (CRRC) - най-големият световен доставчик на железопътно оборудване, той трябва да влезе в търговска експлоатация през 2021 г., след като премине обширни тестове.

Според производителя влакът ще промени напълно транспорта в Китай, запълвайки празнината между високоскоростния железопътен и въздушен транспорт.

„Вземете за пример пътуването между Пекин и Шанхай. Като се вземе предвид времето за подготовка за пътуването, то отнема около 4.5 часа със самолет, около 5.5 часа с високоскоростна железница и ще отнеме само около 3.5 часа с новия високоскоростен Маглев, заяви заместник-главният инженер на CRRC Динг Сансан, ръководител на екипа за изследвания и развитие на влака.

Докато скоростта на пътуване с пътнически самолет е 800-900 км/ч, в момента влаковете по линията Пекин-Шанхай имат максимална работна скорост от 350 км/ч.

Влаковете Маглев използват магнитно отблъскване, за да левитират над земята, което намалява триенето и го кара да се движи напред.

След близо три години технически изследвания, Динг казва, че екипът е разработил лек и високоякостен влаков корпус, който поставя техническата основа за разработването на пет комплекта магнитни инженерни прототипа.

Qingdao Sifang, дъщерно дружество на CRRC, в момента изгражда експериментален център и високоскоростен център за производство на маглеви изделия, които се очаква да започнат да работят през втората половина на тази година.

Новият прототип на Китай няма да бъде първият влак, който ще надмине 600-километроват граница. Влакът на японската железница постигна рекордните 603 км/ч на експериментална писта в Яманаши през 2015 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари