Подпалвачът на българския клуб в Битоля изгори Договора със Скопие и френското предложение

0

Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, тази вечер изгори демонстративно в Скопие Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение

Според него те са равностойни на фашизъм, предаде репортер на БГНЕС.

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Днешният протест е най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани за участие в протеста.

И днес бяха раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България. Един от говорителите вчера - писателят Евтим Клетников, нарече Европа "к...а", а френският президент Еманюел Макрон беше сравнен с генерал Филип Петен - съюзник на хитлеристка Германия.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за отхвърляне на френското предложение. Според него, то означава "българска асимилация". В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на Македонската църква, Академията на науките и учени, включително и пенсионирани дипломати, както и и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

И тази вечер най-много знамена имаше със символа от Вергина, както и флагове със сърп и чук. Към 21.00 часа българско време част от протестиращите се отправиха към сградата на парламента. По-рано днес екстремисти от крайно-дясната формация "Родина" подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Ламбе Алабаковски подпали българския клуб в Битоля на 4-ти юни. Много бързо след като беше задържан, той беше освободен и оттогава всеки ден участва в различни прояви в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    colibri
    Ще има ли реакция на всичко това / случващо се в Сев. Македония/ от нашето МВнР? Ще връчи ли министър Ганчовска нота на сев.македонския посланик? Как ще коментират тези обиди към българите и България бълг.политици?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари