Подложиха на детектор на лъжата един от задържаните за убийството на Митко от Цалапица

0
Борислав Динков е дал показания и е преминал изследване на полиграф, но след твърди, че върху него е упражнен натиск
Борислав Динков е дал показания и е преминал изследване на полиграф, но след твърди, че върху него е упражнен натиск

Борислав Динков е дал показания и е преминал изследване на полиграф, но след твърди, че върху него е упражнен натиск

Криминалните психолози Тодор Тодоров и Даниел Генков са работили с единият от двамата братя, задържани за убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Именно противоречивите показания на близнаците спънаха хода на разпоредителното заседание на Районен съд - Пловдив.

Борислав и Валентин Динкови са обвинени в укривателство. Пред психолозите Борислав Динков дава показания и е подложен на полиграфически тест. После обаче твърди, че върху него е упражнен натиск. Адвокатски трик ли е това?

Криминалните психолози Тодор Тодоров и Даниел Генков дадоха интервю пред Glasnews относно тежкия случай:

- Признават ли вина братята Динкови? Съжаляват ли?

- Т. Тодоров: Когато ни ангажират с криминален случай, целта ни е всъщност да стигнем до истината. В този случай поне до някаква степен сме стигнали, но за да може да се стигне до сто процента, така да го кажа, е изключително важно да се прибере и това момче Рангел, което вече толкова време го няма. Защото докато го няма, това позволява на много хора да мислят много неща. Повечето може да не са верни, може да са много негативни. Дай Боже да се прибере и поеме отговорност за постъпката си, тя може да не е това за което се съмняват, това вече ще нареди тотално целия пъзел. И аз искам да използвам това, че в момента с колегата сме пред вас и да апелирам към Рангел: Ела и кажи истината! Цялата обаче.

- Признават ли вина близнаците? В случая Борислав съжалява ли за стореното с неговия приятел, защото има такива данни и хората го твърдят, че те до последно са били приятели и са били заедно?

- Т. Тодоров: Това, което с колегата в такива случаи сме стигали е, че много често хората признават вина до някъде с идеята да я минимизират и съответно да поемат по-малка отговорност. Също така почти винаги обаче този тип хора не съжаляват затова, което е направено, а че вече е разкрито.

- Д. Генков: Даже би могло да се каже, че в случая става въпрос за страх от последствията. Страхът от наказание работи повече при него, отколкото някакво чувство за вина, от това което е направил.

- Може ли да му направим психологически профил, вие сте му направили сигурно, но дали може да кажете?

- Д. Генков: Това, което може да кажем със сигурност за Борислав е, че е личност с доста ясно изразено чувство на малоценност. Ниска самооценка притежава, за сметка на това обаче е доста нарцистичен, с което той прикрива вътрешната си неувереност като личност. До голяма степен той дори ескалира в поведението си и стига до агресивни прояви, защото той се опитва да се покаже в очите на останалите като човек, който е уверен. Човек, който има самочувствие. Всъщност изобщо не е така.

- Т. Тодоров: Може най-общо да се каже, че това, което има като има като съдържание в социалните мрежи, което той е произвел, до голяма степен затова той що за човек е, що за характер, що за начин на мислене, що за ценностна система. Ние не можем да влизаме в конкретика по отношение на работата, която сме свършили, поради простата причина, че е обект, който все още не е приключил. Не е разгледана и експертизата, която сме направили в съда, поради тази причина няма и как да влизаме в конкретика, но уважаемите зрители, ако толкова искат да разберат, нека им дадем такава задача да прегледат клиповете, които той качва в социалните мрежи, за да си направят те преценката що за човек е Борислав.

- Те вече имат повдигнати обвинения за укривателство, според Вас трябва ли да се прецизират, дори и тези на Борислав в друго обвинение, като съучастник в убийство например или още е много рано да кажете преди да се е прибрал Рангел?

- Т. Тодоров: Смятам, че до голяма степен този пъзел ще се нареди, когато Рангел прояви отговорност и смелост и се прибере и даже можем да използваме тази трибуна да кажем: Рангеле ела, ако трябва ще говорим с тебе и може да си сигурен в това, че ще бъдем напълно обективни, стига да кажеш цялата истина. Защото половината истина, не е истина.

- Да обясним и това, че на протестите голяма част от исканията са за други обвинения, да обясним как е по закон? Родителите на близнаците, трябва ли да носят отговорност, защото те са знаели какво се е случило в нощта на 20 ти юли когато е убит Митко, че им е споделено от техните синове. Имало е и други хора, които по-късно стана ясно, че са свидетели, видели са тялото на Митко и са знаели какво се е случило. Не трябва ли да носят отговорност и свидетелите и родителите?

- Д. Генков: По закон родителите и най-близките хора имат право да запазят мълчание в такива случаи, но свидетелите, тези, които са били там, това е вече съвсем различно. Ако има такива хора, те са присъствали, знаят, имат информация би следвало да бъдат разпитани и разследващите да получат информация затова кой е бил там, колко души…

- А наказателна отговорност не трябва ли да носят тези хора, защото месеци по-късно не са дали информация?

- Т. Тодоров: Лично за мен най-голямата отговорност, която трябва да поемат, това са служителите на РУ на полицията в Стамболийски, защото със своите действия или бездействия, може да са направили така, че случая да стане по-сложен за разкриване, отколкото всъщност е, защото това не е сложен случай.

- Да, но в първите дни техните действия или бездействия, както казвате Вие, още когато дори Рангел след убийството си е бил в България, ако са били адекватни, можело е да бъде разкрит?

- Т. Тодоров: Точно така и аз затова много бих се радвал, ако към определените служители, които са били ангажирани със случая в самото начало и са проявили действия или бездействия, които да забавят този случай се предприемат адекватни мерки. Абе, иначе казано ние с колегата ще бъдем много доволни да поработим с тях.

- С тези служители?

- Т. Тодоров: Да, в края на краищата това е най-бързия начин човек да докаже своята правота.

- Така може би ще разберем и какво се случва с тази акция, след убийството, при която се изнасят разни предмети от къщата на близнаците, говори се, че това са наркотици. Така или иначе такова дело няма?

- Т. Тодоров: Ако е така, това до голяма степен обяснява защо хората в Цалапица са толкова разстроени и гневни. Защото, това ако е така, на местно ниво това е тотално и брутално преяждане с власт на някакви да ги наречем не служители на МВР, а местни шерифи, които може би така се изявяват, пак казвам ако е така.

- Как ще коментирате това, че определени полицейски служители са се обадили в Германия и са разговаряли с работодателите на Рангел, като са съобщили, че той е издирван за убийство?

- Т. Тодоров: огромна проява на некомпетентност професионална, но има и вариант да е целенасочено, но това може да стане ясно, ако въпросните колеги в кавички, решат че бъдат достатъчно отговорни и да съдействат по някакъв начин.

Има жалба срещу Вас, че сте упражнили натиск над Борислав по време на разпитите? Това не е ли адвокатски трик отново?

- Т. Тодоров: Не ни е за първи път, това е доста често използвана практика, когато защитата на обвиняемите решат, че имат голям проблем със заключенията в нашата експертиза и полагат усилия по неюридически път така да го кажа, защото това да лъжеш няма нищо юридическо да ни бламира експертизата, така че този мач сме го играли много пъти

- Д. Генков: Искам да подчертая нещо. Ние сме експерти, ние използваме полиграфска наука, това е научна методология. Това което правим е изцяло методологична научна гледна точка издържано, такива неща като прилагане на физическо насилие, психологически натиск, никога не се е осъществявало, под никаква форма. Друг е въпросът, както и колегата Тодор каза, това са трикове на защитата на обвиняемите.

- Т. Тодоров: Психологическият натиск е много субективно преживяване, защото ако ти стоиш срещу едно момче и му казваш резултатите от изследването показват, че ти не казваш истината, съвсем нормално е да му съобщиш резултатите естествено. Това, че ти го информираш за резултатите, е абсолютно същото, ако ти отидеш на изследване в болницата и ти съобщят, че не са добри резултатите. Тогава никой не подава жалба за психологически натиск нали? Така, че в този случай заигравката с терминологията, с това което ние констатираме като резултат, не е в полза на обвиняемия и съответно най-лесно е да се каже: оказано е психологически натиск. Какъв е натискът ако от някой си поискал адекватно обяснение, т.е ти му даваш възможност да ти обясни, докато той се чувства натиснат.

- Д. Генков: Съвсем нормално е, когато си свършиш работата, назначиш тестове, програми, беседи и проведеш изследвания и полифизиогравски и т.н , съвсем нормално е когато получиш разяснение на цялата картина, ти да поискаш обяснение и да стигнеш до края и да стигнеш до истината. И това се случва в един разговор. Да, този разговор не е приятен за човека отсреща по една или друга причина, но той така или иначе е привлечен като обвиняем в конкретната ситуация.

- Т. Тодоров: Има и нещо друго много важно, в нашата работа ние трябва да се нагодим спрямо нивото и езика на изследваното ни лице и за да може то да ни разбере правилно, често се налага да обясняваме неща, които за нас са съвсем правилни и можем да ги говорим със съответната терминология, но ще трябва да ги обясним по начин, по който той ще обясни за какво става въпрос. От там насетне вече са адвокатски похвати, да опиташ от това да направиш контра удар, за да бламираш експертизата. Защото ако ти стоиш, не че сте прави, а просто сте срещу човека, както сме сега с Вас и му говориш на високо интелектуално ниво неща, които той не би разбрал и той не те разбере, ти трябва да му го обясниш по начин, по който ще те разбере.

- Нивото на Борислав какво е ?

- Т. Тодоров: Нивото на Борислав е …Не позволява да се говори с терминология, нека така да го кажем.

- Д. Генков: Ако говорим за ниво на интелект, трябва да говорим на доста по разбираем език, защото става дума за доста по-ниско от средностатистическото ниво на интелект в България. Това, което мога да кажа за Борислав е, че неговата агресия е точно свързана с ниското му самочувствие. Ти ако си един нормален човек, имаш нормална самооценка, водиш нормален начин на живот, няма да имаш нужда да се забъркваш в глупости. Нито да се биеш, нито да се само доказваш, защото при него това, което виждам в социалните мрежи е желанието да се само докаже, да изглежда мъжкар. Като човек, който вярва в себе си, а то е изцяло компенасаторно, защото той едва ли притежава здрави личностни качества и черти, присъщи за един зрял индивид.

- Как смятате защо Рангел чисто психологически не се прибира? Защото е заплашен? Защото се страхува от затвор или защо? Кое го спира да каже истината, след като всички казват, че той ще каже истината като се прибере?

- Д. Генков: Първо той е имал възможност да избяга….

- Ама той не бяга, той е с двупосочен билет за 24 и до 27-ми дори е на работа. Така, че той не бяга?

- Д. Генков: Да, ама не се и връща, нали?

Дали е заради това, че по медиите излезе, че се издирва убиецът на Димитър Малинов? Възможно ли е някой да го е заплашил той да не се прибира?

- Т. Тодоров: Сега това само предположения и ние не сме се виждали с него и можем само предположим, но ако участваш по някакъв начин в тежко криминално престъпление, е съвсем разбираемо ти да се изплашиш от това, което се е случило. Да не говорим, че е възможно допълнително да бъдеш до наплашен. Зависи от хората, които са около теб, от хората с които си съпричастен към това престъпление. Така че, може да има най-различни причини. Колкото и да ги обсъждаме в момента, може да не сме прави. Това, което е най-доброто да се случи е Рангел да ги обясни и да каже истината. Трябва да знае, че ако той бъде на сто процента честен е много по-добре за него, защото когато човек казва цялата истина, в много от случаите да не кажа в почти всички, това е нещото което помага на компетентните органи да вземат доста по-правилни решения.

- Чисто психологически, действията на Рангел и на близнаците. Може ли човек, извършил такова нещо да легне да спи, да отиде на море, да се снима, да води нормален живот?

- Д. Генков: Често в такива ситуации се случват разни неща парадоксални, необичайни, можеш да легнеш да спиш, да се разходиш някъде, така че няма някаква формула как се държат хората след едно такова действие.

- Т. Тодоров: Освен това тук има и нещо друго важно, защото ние не сме наясно с това. Ако това им е първото подобно престъпление, това е едно. Ако обаче имат криминален опит в това отношение, тогава те ще имат и някаква рутина, ние няма как да го знаем към момента. Дали тези хора нямат съпричастност към други подобни деяния.

- Със сигурност вие ще имате още доста работа с тях и ще разберете повече неща?

- Т. Тодоров: Надявам се, заедно с колегите от ОД МВР -Пловдив да стигнем до обективната истина и да се изясни всичко докрай. По възможност в най-скоро време, защото винаги е по-добре да се свърши по-бързо, отколкото по-бавно. Рангеле, ако ни гледаш, прояви достойнство и чест! Ела и разкажи цялата истина!

Тази неделя - 12.11. 2023г. за пореден път близки, роднини и приятели на Митко ще протестират да бъдат сменени обвиненията на братята Динкови и за справедлив процес. Заедно с тях справедливост ще потърсят и близките на убития Ангел Здравков от Пазарджик. Техните искания също са за обективно и бързо разследване на случая и доживотна присъда за Николай Райчев, който е с постоянна мярка „задържане под стража“. Протестът започва в 16.00 часа на пътя Пазарджик -Пловдив, кръговото на Орта Хан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари