Почина Владимир Ангелов, един от доайените на русенските художници

3
Русенският живописец си отиде на 78-годишна възраст след кратко боледуване
Русенският живописец си отиде на 78-годишна възраст след кратко боледуване

На 78-годишна възраст, след кратко боледуване, днес си отиде художникът Владимир Ангелов

Той е роден в Русе  на 12 май 1943 г. Дипломира се във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ със специалност „Стенопис“. Имал е възможност да му преподават някои от най-изтъкнатите професори по онова време. Сред тях са били проф. Никола Кожухаров, Васил Стоилов, Васил Захариев и много други светила. След дипломирането си става учител. Участвал е в самостоятелни и съвместни изложби в страната и чужбина, а също е получил и много отличия. Едно от тях е златна значка на кмета на община Русе. Известен е като първият ръководител на клуба „Илия Бешков“ в Русенския университет. Владо бе един от доайените на гилдията в града, припомни вестник Бряг.

Първата му самостоятелна изложба е на ул.  ”Борисова” 6 на 22 октомври 1982 година. Следват самостоятелни експозиции в Италия – Рим и Санта Мария дели Анджели, както и в много зали в страната и чужбина. Член е на Дружеството на художниците в Русе. Творби на Ангелов са изложени в галерии и са притежание на колекционери от Австралия, Европа и Америка.  

По повод самостоятелната си изложба през май 2021 г. в Русе, Владо сподели: „Няма нищо по-истинско от радостта в очите и усмивките на лицата на хората, когато влязат да разгледат. Няма как да са фалшиви в този момент. Мечтаех да се пенсионирам и да разполагам с времето си. Българската природа я ценя безкрайно! България е красива! Не я познаваме, самият аз тепърва опознах някои кътчета.“

Съболезнования към близките и роднините!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Ludmil16
    Изгубихме един прекрасен художник и приятел.Мир на душата.
  • 5
    4
    daskal
    Бог да го прости! Беше прекрасен човек, художник и преподавател. Все повече ще ни липсват светли хора като него.
  • 7
    3
    Свилен маринов
    Липсваш ни ,а е толкова скоро.
  • 9
    2
    Ого
    Поклон истински , точен без никакъв фалш !
  • 9
    1
    Михаил
    Бог да го прости ..беше страхотен преподавател и човек
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари