Почина най-старото шимпанзе в Гвинея

0
Фана е била на 71 години
Фана е била на 71 години

Фана е била сред последните членове на емблематична застрашена група

Най-старото шимпанзе в Гвинея почина, предаде АФП, цитирана от БТА.

Шимпанзето е било сред последните членове на емблематична застрашена група.

Фана е била на 71 години. Родена е около 1951 г. в джунглата Босу. Тази джунгла е едно от първите места, на които е започнало научното наблюдение на живота на шимпанзетата. Според данни на министерството на околната среда на Гвинея шимпанзето се е оттеглило в самота, преди да умре.

След смъртта на Фана шимпанзетата в Босу остават едва шест-седем на брой. Половината са женски, но две от тях не са способни на репродукция.

През последните месеци шимпанзето Фана е показвало признаци на умора. Преди 25 години Фана е получила парализа на ляв горен крайник след падане от клоните на дърво. Неспособна да се катери от много време, тя е прекарвала все повече време извън групата.

Тялото на шимпанзето е открито на 19 септември. Погребано е на 20 септември в присъствието на горски пазачи, показват снимки, публикувани в местни сайтове.

Между хората и маймуните, живеещи в Босу, съществува силна връзка. Шимпанзетата живеят в дивата природа, но преди време са споделяли територия и ресурси с хората. Според местните вярвания шимпанзетата носят в себе си духовете на предците и пазят селищата от унищожение.

До 2003 г. групата на шимпанзетата в Босу е била стабилна, наброявайки 21 примата. Тази година обаче седем члена на групата са умрели от грип. Видът страда и от човешката активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    5
    До 4:
    Ясно, става въпрос за шебекът който те е изсрал, вместо да те абортира!
  • -9
    4
    До 3
    За жена ти става дума..
  • 4
    3
    До 1:
    За изкукалия Джо Байдън говориш, нали?
  • -4
    2
    до 2
    Дай боже това, което пожелаваш на другите, да ти се връща стократно на теб и на семейството ти.:)
  • -1
    1
    Българин
    Сега с нетърпение чакаме едно друго дърто изкукало шимпанзе да се гътне в кремлинските подземия! Амин! Дай, Боже по-скоро!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари