Почина най-известната жена архитект в света

0
Името на Заха стои в основите на много проекти по цял свят в едни от съвременните мегаполиси – Пекин, Лондон, Мадрид, Копенхаген и в още над 40 страни
Името на Заха стои в основите на много проекти по цял свят в едни от съвременните мегаполиси – Пекин, Лондон, Мадрид, Копенхаген и в още над 40 страни

Световноизвестната архитектка Заха Хадид почина на 65 години от инфаркт, съобщи Франс прес, цитирани от 24 часа.

Хадид е една от най-влиятелните личности в съвременната архитектура и най-известната жена архитект. Освен, че е от смесен иракско-британски произход, по-интересното за Заха е, че е първата жена, спечелила престижната награда за архитектура Прицкер през 2004 година, както и две поредни години британската „Стърлинг” (през 2010 и 2011 година) за постижения в същата област.

Учи математика в американския университет в Бейрут. Семейството й напуска Ирак, когато на власт идва Саддам Хюсейн.

През 1972 година Заха се премества в Лондон, където е приета да учи архитектура. През 1980 година отваря свой собствен офис, който се отличава със своето новаторство в областта на архитектурата, градоустройството и интериорния дизайн.

Името на Заха стои в основите на много проекти по цял свят в едни от съвременните мегаполиси – Пекин, Лондон, Мадрид, Копенхаген и в още над 40 страни.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари