Почина големият Джин Уайлдър

0
Холивудският актьор Джин Уайлдързасне засне над 30 филма и изигра незабравими роли на театралната сцена
Холивудският актьор Джин Уайлдързасне засне над 30 филма и изигра незабравими роли на театралната сцена

На 83-годишна възраст почина холивудският актьор Джин Уайлдър, предадоха информационните агенции.

Той засне над 30 филма и изигра незабравими роли на театралната сцена.  

Племенникът на актьора е потвърдил, че Уайлдър е починал в неделя в  Стамфорд, Кънектикът, от усложнения на болестта на Алцхаймер.

Джин Уайлдър е роден на 11 юни 1933 г. в Милуоки, Уисконсин,  а  истинското му име е Джером Силберман. Прави големия си театрален пробив със сценичния си псевдоним Джин Уайлдър -  с малка роля в продукцията на "Roots" на Арнолд Уескър. Скоро след това дебютира на Бродуей. През 1963 постига голям успех на сцената с "Полет над кукувиче гнездо", с Кърк Дъглас в главната роля.

През същата година постановката на "Майка Кураж и нейните деца" променя завинаги посоката на живота му.

Получава първата си роля в киното, във филма „Бони и Клайд” на Артър Пен през 1967 г., където привлича вниманието с малкaта, но запомняща се роля на изплашения младеж, отвлечен от легендарната двойка.

Следва и големият му пробив на киноекрана – изпълнението на Уайлдър в ролята на Блум в "Продуцентите". Това  е зашеметяващият старт на сътрудничеството му с Мел Брукс, който  му осигурява номинация за „Оскар” като най-добър актьор в поддържаща роля.

Силни моменти в кариерата му идват през 1970 с ролята на авантюрист в "Start the Revolution without Me" на Бъд Йоркин, през 1971 - като главния герой в "Уили Уонка и шоколадовата фабрика", и през 1972 като запленения от овцата г-ца Бенкур доктор Дъг Рос във „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но ви е било страх да попитате” на Уди Алън.

Уайлдър отново работи с Брукс в „Пламтящи седла" и „Младият Франкенщайн" през 1974. С втория филм идва и втората му номинация за „Оскар” – вече като сценарист, заедно с Брукс. Уайлдър дебютира като режисьор с "Приключенията на по-умния брат на Шерлок Холмс" през 1975 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари