Почина джаз музикантът Гюнтер Шулер

0
Известният американски джаз композитор и музикант Гюнтер Шулер почина на 89-годишна възраст в Бостън
Известният американски джаз композитор и музикант Гюнтер Шулер почина на 89-годишна възраст в Бостън

Известният американски джаз композитор и музикант Гюнтер Шулер почина на 89-годишна възраст в Бостън, Масачузетс, предаде ТАСС.

Както оповести синът му, басистът Ед Шулер, Гюнтер Шулер - основоположникът на т.нар. тре.

Гюнтер Шулер е роден в Ню Йорк и произхожда от семейство музиканти. Дядо му е диригент в Германия, а баща му - цигулар от Нюйоркската филхармония. Гюнтер се обучава да свири на флейта и валдхорна в Манхатънската музикална школа.

Творческия си път започва през 1942 г. в Нюйоркската филхармония. След това свири в оркестъра на операта "Метрополитън" и в Симфоничния оркестър на Синсинати. Сценичните си изяви като музикант съчетава с педагогическа дейност в Манхатънската музикална школа. Любовта му към джаза го кара да работи с бибоп изпълнители в Ню Йорк.

През 1949-1950 г. участва в записите на "Birth of the Cool" на тромпетиста Майлс Дейвис. През 50-те години на миналия век работи заедно с пианиста Джон Луис от "Модърн джаз куортет", за да събере джаза и класическата музика в онова, което нарича трето течение.

Автор е на над 200 композиции, включително за соло изпълнители, оркестри, композирал е камерна музика, оперна музика и джаз. Оркестровата му творба "Of Reminiscences and Reflections", посветена на съпругата му Марджъри Блек, му носи награда "Пулицър" за музика за 1994 г. Носител е и на две награди "Грами".

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари