Почина доц. д-р Георги Мавров

0
Той бе дългогодишен преподавател в катедрата "Археология" на Исторически факултет
Той бе дългогодишен преподавател в катедрата "Археология" на Исторически факултет

Той бе дългогодишен преподавател в катедрата "Археология" на Исторически факултет

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава днес, че на 29 януари, на 75-годишна възраст, ни напусна доц. д-р Георги Мавров, дългогодишен преподавател в катедрата "Археология" на Исторически факултет.

Георги Диков Мавров е роден на 14 февруари 1948 г. Завършва химия в Химикотехнологичния институт, след което и докторантура по консервация на камък в Полша. Кариерното му развитие е свързано с Националния институт за паметници на културата, с общинското предприятие "Стара София" и със Софийския университет "Св. Климент Охридски", пише Фокус.

От 2004 г. доц. Георги Мавров е хоноруван, а от 2007 г. - редовен преподавател по консервация и реставрация в катедрата "Археология" на Софийския университет. Той е любим лектор на възпитаниците на специалността "Археология". Доц. Мавров вложи много професионализъм и енергия в създаването на модерно оборудвана лаборатория по консервация и реставрация в Центъра по археометрия към Исторически факултет на Софийския университет.

"Доц. Георги Мавров бе един от видните български специалисти по консервация и реставрация на археологически паметници, активно ангажирани с опазването на културно-историческото наследство на България. Участвал е в консервацията на изключителни обекти, като Царската гробница с кариатиди (АР "Сборяново"), Жаба могила, град Стрелча, храма на Понтийската майка на боговете, град Балчик. На неговия професионализъм се дължи опазването на знакови паметници на тракийската култура, открити при проучванията на доц. д-р Георги Китов. В негово лице българската археология загуби много ценен професионалист, колега и приятел. Поклон пред светлата му памет!", се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари