Почина Андрей Дреников

1
Почина композиторът и музикант Андрей Дреников
Почина композиторът и музикант Андрей Дреников

Почина композиторът и музикант Андрей Дреников

Тъжната вест съобщи племенницата му - оперната прима Александрина Пендачанска.

Андрей Дреников е роден в София, в семейство на професионални музиканти. Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Панчо Владигеров") с цигулка при проф. Боян Лечев.

Още като ученик свири като концертмайстор и солист на камерни оркестри. През студентските си години основава квартет „Дреников“. Формацията съществува до завършване на следването му. В същото време е концертмайстор в Студентския академичен симфоничен оркестър.

През 1973 г. работи в Пловдивската филхармония. От 1975 г. до 1977 г. е концертмайстор на естрадния оркестър "Младост" към Ансамбъла на Строителни войски.

Композирайки още от ранна възраст в различни жанрове, творчеството му обхваща стотици детски, театрални и поп песни, музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната. Написал е музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика.

До 1981 г. свири в Симфоничния оркестър на БНР. Три години е водещ на предаването "Музикален магазин" на БНТ. В БНР води предаването "В музикалното студио". От 1994 до 2000 г. работи в Центъра за работа с деца в община "Люлин" в София.

Поклон пред паметта му!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари