Русе отбеляза Деня на Европа с изложба „Евростол“

0

20 проекта на ученици от Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ участваха в конкурса за „Евростол“, който  Областен информационен център- Русе организира в рамките на националната кампания „Успешни заедно“. 

Точно в  Деня на Европа, 9 май, всички проекти и макети бяха изложени пред  Доходното здание, за да могат гражданите да се запознаят с тях и да гласуват за проекта, който най-много им харесва. Към техните гласове бяха прибавени и тези, които са гласували на Фейсбук страницата на центъра. Със 135 гласа подкрепа Наградата на публиката спечели проект №11 ( който имаше и макет) на Михаела Петкова и Ива Радкова.

Същият проект стана победител и в категория „Нова класика“. Решението бе на 5-членното жури, в което участваха двама представители на ОИЦ-Русе, по един представител на мебелни фирми „Ирим“ и Грифон“  и на професионалната гимназия,  В категорията „Най-иновативен“  безапелационно  бе отличен проект № 10 на Радина Игнатова, който представлява стол с формата на евро.  За най-ергономичен  журито определи проект № 9 на Мерал Назифов, а за най-екологичен – проект № 7 на Регина Върбанова.

Тъй като проект №6 на Александър Атанасов, фотьойл-библиотека, впечатли членовете на журито, те решиха да му дадат извънредна награда заради неговата многофункционалност.

Освен победителите в конкурса всички участници с проекти получиха награди, които да им напомнят за Европейски съюз и за възможностите, които европейските фондове предоставят на България. Професионалната гимназия „Йосиф Вондрак“ през изтеклия програмен период има 3 реализирани проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси“  и един по програма „Учене през целия живот“, подпрограма „Леонардо да Винчи“.

Фирма „Ирим“, чиито представител участва в журито, също се е възползвала от европейските средства. Тя има два успешно изпълните проекта  по ОП „Развитие на конкурентоспобността на българската икономика“ и един по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Особен акцент на събитието бе срещата между учениците и мебелните фирми и възможността работодателите да оценят творческите учения на младите хора.

След церемонията по награждаването, в 15 часа в зала 1 на Областна администрация  Областният информационен център-Русе проведе информационна среща с бизнеса. На нея експертът Диана Аврамова представи две процедури – „Енергийна ефективност за малки и средни предприятия“ и „Развитие на управленския капацитет и растеж на малки и средни предприятия“

Информационната среща е  заключителното събитие на националната кампания „Успешни заедно“ на Мрежата от 28 информационни центъра, които информират за Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Нейната цел беше да популяризира пред  представителите на бизнеса процедурите, по които тази година те могат да кандидатстват, за да реализират своите инвестиционни проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари