По пътя към следващите проучвателни мандати за нов кабинет

0
Три парламентарни формации дават заявки, че са готови да реализират третия проучвателен мандат
Три парламентарни формации дават заявки, че са готови да реализират третия проучвателен мандат Снимка: БГНЕС

Три парламентарни формации дават заявки, че са готови да реализират третия проучвателен мандат

Утре президентът Румен Радев ще връчи в 11:00 часа втория проучвателен мандат съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, предаде БНР. Ще го получат от ГЕРБ-СДС, които отново потвърдиха, че ще го върнат.

Същевременно три парламентарни формации дадоха заявки, че са готови да реализират третия мандат.

Вчера държавният глава съобщи, че ако ГЕРБ върнат втория мандат, за връчването на третия ще организира нов кръг консултации с парламентарните формации.

БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" изразиха готовност да се заемат със задачата да предложат кабинет - общото между тях е, че изключват от преговори ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но оттам започват разликите.

Социалистите препоръчаха себе си за мандатоносители с оферта за признаване на водещата роля на „Продължаваме промяната“, предлагайки техен премиер начело на бъдещ кабинет: "Логично е да е така", и с предупреждение: "Че нови избори са огромен риск за държавата", каза Явор Божанков.

От "Демократична България" обаче зоват за цялостна реконструкция. Христо Иванов заяви: "Би могло да помогне леко оттегляне на лидерските политически фигури от лидерските места в кабинета".

В същото време разделителните линии между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" се задълбочават.

Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов е "за" диалог, но с условие: "За нас не е морално постът министър-председател да бъде заеман от Кирил Петков и Асен Василев".

"А защо да го направим, нима г-н Петков и г-н Василев по някакъв начин се отстъпили от националния интерес", отговори председателстващият Народното събрание Мирослав Иванов.

Двете формации взаимно се обвиниха, че ще са причина за нов предсрочен вот.

Междувременно и управляващи, и опозиционни формации заявиха готовност да се явят на консултации при президента преди връчване на третия решителен мандат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари