Пловдивчанка предложи да проектира безплатно къщи за хората в Хитрино

0
Иванка Пенчева предлага да предостави безплатно проектите на вече проектирани от нея къщи
Иванка Пенчева предлага да предостави безплатно проектите на вече проектирани от нея къщи Видео: БНТ

Трагедията в село Хитрино предизвика вълна от съпричастност.

Стотици хора пожелаха да помогнат на хората, останали без дом на прага на зимата и преди Коледните празници. Срещаме ви с инженер Иванка Пенчева от Пловдив. Жената ръководи студио и изрази готовност да проектира безвъзмездно къщи за пострадалите жители на село Хитрино, предаде БНТ.

Инженер Иванка Пенчева се занимава с проектантска дейност повече от 20 години. Създавала е проекти за домове на стотици хора в цяла България. В деня, в който чула за трагедията, жената не се поколебала да помогне.

„Това е трагедия за тези хора, а и не само за тези хора. Това е трагедия за цялата ни държава. И когато край тях е такова положението ние, които стоим в офисите си и в домовете си, да си дадем сметка, че всичко това е преходно и може ей, така с едно щракване на пръст да изчезне“, каза инж. Пенчева.

Иванка изпраща писмо с намеренията си до Българския червен кръст в Пловдив, от където го препращат към кмета на Хитрино. Жената предлага да предостави безплатно проектите на вече проектирани от нея къщи. Домовете са на един или два етажа, в зависимост от нуждите на хората.

„Това, което е хубаво, че ние имаме готовите проекти е, че ще спестим време за проектиране, което обикновено отнема месец-два-три зависи от това какво иска самият собственик“, обясни инж. Пенчева.

Останалите без дом десетки семейства трябва да почувстват, че не са сами, казва Иванка.

„От години в България преди празници се случва някакво такова събитие. Не знам на какво се дължи това. Явно имаме да плащаме някоя неплатена сметка. Но точно това, че се случва около празници би трябвало да ни обедини, така че да можем да помагаме на тези хора и никой да не остане без дом“, добави тя.

Топлината и духа на хората създават дома, убедена е жената и се надява повече хора да помогнат на бедстващите семейства.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари