Плав​аща електроцентрала ще прави ток от Дунав

3
Плаващата ВЕЦ ще може да се придвижва на различни места по Дунав
Плаващата ВЕЦ ще може да се придвижва на различни места по Дунав

Плав​аща електроцентрала, която ще прави ток от Дунав, беше представена в Русенския университет.

Разработката, дело на русенската фирма „Хидромад“,  представлява понтон, който ще бъде закотвен във водна площ, което преобразува скоростта на течението на реката в механична и после в електроенергия чрез ел. генератор. На конструкцията са монтирани 4 турбини. Плаващата ВЕЦ обаче ще може да се придвижва на различни места по Дунав. При достигане на област с подходящи експлоатационни условия, тя се закотвя и турбините се потапят във водата и се позиционират в работно положение. Водният поток взаимодейства с хидрокинетичните колела. Създалите се хидродинамични сили ги завъртат, при което хидравличната енергия на потока се преобразува в механична на валовете на турбините. Роторите задвижват генератори, които на свой ред трансформират механичната енергия в електрическа. Произвежданата енергия е чиста, а съоръжението може да се използва и за напояване.

Системата предоставя и възможности за замерване на данни в различни точки на речното корито при различни водни нива, което ще осигури ценна информация относно енергонаситеността на течението на река Дунав.

Преди около 3 години авторите на разработката бяха обявили, че подготвят изграждането на съоръжението в района на гр. Мартен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари