Плащаме по-висока здравна вноска от януари

0
От 1 януари се вдига здравната вноска за хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски
От 1 януари се вдига здравната вноска за хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски

В момента неосигурени плащат по 31,20 лева на месец

От 1 януари се вдига здравната вноска за хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

От първия ден на 20224 г. се увеличава минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той става 933 лева при 780 лв. сега.

В момента здравната вноска на месец е 31,20 лева, тъй като според Закона за здравното осигуряване, неосигурените плащат 8% върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица или сега 390 лева. От догодина вноската става 37,32 лева на месец, тъй като половината от дохода вече ще бъде 466,50 лева, пише PARITENI.bg.

Вноската се поема от държавата за деца, пенсионери, социално слаби и други групи хора, посочени в чл. 40, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване. Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето им не лишава човека от правото да ползва услугите по линия на Здравната каса.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. За плащане, което не е направено в срок, се начислява законова лихва. Например здравната вноска за януари, която вече ще е по-висока, трябва да се внесе най-късно до 25 февруари.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция. В рубриката "Здравно осигуряване" на интернет страницата на приходната агенция е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари