Плашели със затвор номинирания за Нобел русенец Самуил Рефетов

0

Номинираният за Нобелова награда и роден в България проф. Самуил Рефетов е бил заплашван от комунистите у нас с две години затвор, защото не се върнал да отбие редовната си военна служба в армията.

Това разказа съученикът и най-близък негов приятел в България инж. Веселин Петров, пише в. "Монитор". През 1949 г. 12-годишният тогава Сами напуска съвсем легално с родителите си родния Русе и България заедно с още 47 хиляди евреи. Когато след години му се наложило да посети българското посолство в Канада, разбрал от служителите, че трябва да се върне в родината си и да стане войник. Тъй като отказал, след два месеца получил писмо, че е осъден на две години затвор.

Сами винаги разказва с чувство за хумор тази история, тъй като той не е невъзвращенец, а и освен това е напуснал България като дете. Именно заради заплахата от затвор обаче не посещава дълги години родината си. Майка му много се страхувала и била против синът й да дойде в България дори след 1989 г., когато комунистите паднаха от власт. Едва след като тя умира през 1997 г., на следващата година – след цели 49 години, Самуил идва за първи път в родината си”, разказва инж. Петров. Двамата приятели учели във френското католическо училище в Русе, в сградата на което днес се помещава Гимназията по икономика, наречена на името на родения в града Нобелов лауреат Елиас Канети. Къщата на Рефетови била съвсем близо до школото и след часовете момчетата често отивали да се гонят в двора й. Още тогава Сами проявявал интерес към биологията и играел с жаби и всякакви буболечки и пеперуди. Баща му работел в банка с белгийско участие в Русе и имал възможност да плаща високата училищна такса за единственото си дете, а майка му била домакиня.

След като се разделили през 1949 г., двете приятелчета си пишели известно време писма.

Заради желязната завеса наложена от комунистическия режим в онези години, кореспонденцията между двете момчета прекъснала, за да се възстанови отново чак през 2005 г.

След промените през 1989 г. започнах да търся Сами. Нямах представа, че е в Канада, мислех си, че се е установил някъде в Израел, но не го открих там. Чрез мои познати евреи разбрах, че в Израел живее негов братовчед, който също е професор и също се казва Рефетов. Чрез други познати от него едва през 2005 г. научих телефона на Сами. Толкова се вълнувах, преди да му се обадя - ще ме помни ли, ще разбира ли български, всякакви неизвестни се въртяха в главата ми. Когато се чухме, той не само че ме позна, а и едва сдържаше радостта си: „още утре хващам аероплана и идвам веднага в България”.В речника му се бяха запазили архаични думи като „аероплан”, „кахъря”, които ние вече не употребяваме. Тъй като в този момент имах здравословни проблеми, се разбрахме да се видим в България през пролетта на 2006 г.”, разказва за вълненията си инж. Петров.

Сами завършил френския лицей в Антверпен, след което семейството му се преместило в Канада. Там записал биология в университета в Монреал, а след това - медицина в Макгил. Решил да се занимава с тропически болести, но заради отказано финансиране се пренасочил към ендокринологията. Именно изследванията му в тази област го правят учен от световна величина. През годините д-р Рефетов работи в болници и университети в Монреал, Лос Анжелис, Бостън, Харвард и Чикаго, където се установява и става професор.

От разказа на своя приятел Веселин разбрал, че не всичко в живота на Сами е било безоблачно. Първата му съпруга – датчанка, починала млада и оставила на неговите грижи трите им деца. След време съдбата го срещнала с една прекрасна жена – англичанката Хедър, с която са заедно и до днес.

След първата ни среща Сами започна да идва почти всяко лято в България. Изключително вълнуващо беше, всички забелязаха, че Сами се чувства българин повече от всеки друг, разказва за приятеля си инж. Петров. Един ден той дошъл специално в Русе, за да издири в архивите свидетелството за раждане на Самуил. С тези документи професорът кандидатствал и получил българско гражданство. След това задействал процедура, за да могат и трите му деца също да станат български граждани.

Инж. Петров очаква своя приятел да дойде в България през есента. Тогава професор Рефетов е канен на конгрес в Испания и е записал в програмата си няколко дни, през които да посети България и родния Русе.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари