Пийте тези напитки, за да не ви е студено в лютата зима!

1
Някои продукти по своята природа са термогенни - което означава, че улесняват тялото да произвежда повече топлина: например, канела, черен и зелен чай, джинджифил
Някои продукти по своята природа са термогенни - което означава, че улесняват тялото да произвежда повече топлина: например, канела, черен и зелен чай, джинджифил

Е, тази година (както и миналата впрочем) зимата по нашенско комай не ще да е много люта

Но, така или иначе, щом температурите се смъкнат, топлите напитки и ястия, както и силните, пикантни подправки, стават по-търсени - защото спомагат за загряване на тялото. Пък и някои продукти по своята природа са термогенни - което означава, че улесняват тялото да произвежда повече топлина: например, канела, черен и зелен чай, джинджифил и много други. Тъй като те включват голямо разнообразие от вкусове и текстури, топлите напитки могат да донесат усещане за спокойствие и уют, пише Actualno.com

Вижте 5 ароматни рецепти, които ще стоплят телата и душите ви в най-студения сезон на годината.

Горещ шоколад

Една твърде класическа зимна напитка е горещият шоколад. Вкусен и обичан от хора от всички възрасти, той помага за затопляне на тялото и, ако добавим канела и карамфил, които са термогенни, усещането за топлина се засилва. Идеален за всяко време на деня!

Състав (пропорциите са на вкус):

- сладкарска сметана;

- мляко;

- натрошен шоколад;

- канела;

- карамфилчета;

- индийско орехче;

- ванилия.

Смесете шоколада със сметаната и го разтопете. След като се стопи напълно, добавете млякото и останалите съставки на вкус. Оставете да къкри (не прекалявайте с високата температура на котлона), докато се сгъсти. Сервирайте напитката гореща.

Греяно вино (глинтвайн)

Вкусно и типично за зимното време, греяното вино е напитка, която ви стопля в студените дни и вечери със своя приятен вкус. Ако се остави да кипне, губи голяма част от алкохолното си съдържание.

Състав (за голяма компания):

- 5 литра червено вино;

- сок от 3 портокала;

- индийско орехче;

- канела на пръчици;

- карамфилчета;

- 2 сладки ябълки, нарязани;

- 1 кг захар;

- 1 литър вода.

Изсипете всички съставки в голяма тенджера и я сложете на среден огън. Необходима е силна печка, за да загрее това количество вино в студен ден. Не го оставяйте да ври твърде много. Добавете ябълките. Когато виното вече е много горещо, разбъркайте на слаб огън, докато ароматът и вкусът на всички съставки станат осезаеми.

Джинджифилов чай

Освен, че има уникален вкус, джинджифилът е и термогенен. Поради тази причина консумацията му значително повишава телесната температура. Ако го пиете преди лягане, ще ви помогне да се отпуснете през първите няколко часа сън.

Състав:

- вода - 1 л;

- 2 с. л. нарязан джинджифил;

- 1 резен лимон без кора;

- захар или мед на вкус.

Кипнете водата и добавете джинджифила и лимона. Дръпнете от огъня и оставете да кисне минимум 5 минути. Прецедете и сервирайте чая много горещ.

Капучино

Елегантно и вкусно, капучиното е идеална напитка за гостите в зимния ден. Със силен вкус и плътна текстура , то загрява и придава задушевна атмосфера сред компанията.

Състав:

- 400 г сухо мляко;

- сода бикарбонат – 2 с. л.;

- шоколад на прах – 4 с. л.;

- кафе еспресо – 200 мл (става дума за готово направено кафе от машина);

- захар - 2 с. л.

- сладкарска сметана на вкус.

Разбийте всички съставки в блендер, с изключение на сметаната. Сложете на силен огън и нека ври до сгъстяване.

Сервирайте горещо и украсете всяка чаша със сметана и няколко щипки канела.

Специален черен чай

Този чай носи много енергия за най-студените дни. Добавянето на джинджифил и канела внася още по-специален щрих към вкуса, както и помага за увеличаване на получената топлина.

Състав:

- 2 чаши вода;

- 4 карамфилчета (за несвикналите със силния им аромат – 2 броя);

- 1 пръчка канела;

- звезден анасон – 1бр.;

- настърган джинджифил – 1 с. л.;

- ванилия – 1 с. л.;

- 2 пакетчета черен чай;

- подсладител или захар на вкус.

Сложете съставките да се варят на слаб котлон 10 минути, с изключение на едното пакетче чай. Изключете котлона и добавете другото пакетче чай. Дръпнете от котлона и оставете съдържанието да кисне още 5 минути. Прецедете и сервирайте чая много горещ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари