Петков: Изваждането на българския кораб от Мариупол е опасно, пристанищата са минирани

0
Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда
Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда Снимка: МС

Това написа премиерът в пост във Фейсбук

"Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи."

Това написа премиерът Кирил Петков на страницата си във Фейсбук. По думите му екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са.

Пристанищата са минирани. Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт. Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина. Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място”, пише министър-председателят.

По думите му корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане.

Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно. Вместо да си правим политически ПР, ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия. Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР”, допълва Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Да,
    А ти видя ли нашичкият колко нежно придържа лакетчето на бай Дън и сервилничи на сенилния педофил?
  • 1
    2
    Дали?
    Какви точно "топки" викаш имал банкянския нерез? Я не ставай смешен. Навън по-прИведен от него човек, заемал неговата длъжност историята не помни. На срещата му с Путин преди години беше една глава по-нисък от руския Президент. Имал бил "топки".
  • 0
    1
    Пфффф,
    Подавай си оставката, путко! Банкянският нерез поне имаше топки!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари