Експерти: Има два варианта за евакуация на българските моряци от Украйна

0
Изходите по вода от пристанището Мариупол, където е блокиран "Царевна", са минирани
Изходите по вода от пристанището Мариупол, където е блокиран "Царевна", са минирани Снимка: VesselFinder

Според близките, животът на моряците е застрашен, защото могат да попаднат под обстрела на някоя от воюващите страни в украинския град Мариупол. Боевете вече се водели и на пристанището

За спешно евакуиране на българските моряци от кораба "Царевна", който е блокиран на украинското пристанище Мариупол, настояха роднините им във Варна. Повече от месец 17-те българи не могат да напуснат плавателния съд, а край тях се водят военни действия. Освен това, изходите по вода от пристанището са минирани, предаде БНТ.

Според експерти в морския сектор, два са вариантите за евакуация на българските моряци, които са блокирани на украински пристанища.

При първия, корабособствениците трябва да наемат украински екипажи, които да заменят нашите, тъй като един кораб не може да остане без екипаж на борда. След това българските моряци могат да се приберат по суша.

Вторият вариант е по-сложен за изпълнение. При него корабите могат да напуснат района на военните действия през хуманитарни коридори. Но проблемът е, че плавателните съдове не могат да стигнат до тези зони без помощта на пилотни кораби и влекачи. А те в момента не плават, защото пристанищата в Украйна са затворени.

Според близките, животът на моряците е застрашен, защото могат да попаднат под обстрела на някоя от воюващите страни в украинския град. Боевете вече се водели и на пристанището.

Корабът "Царевна" е вече с щети. От няколко дни има пукнати стъкла, има дупки по самия обков на кораба и може би други щети, за които хората не могат да сигнализират, тъй като се крият в машинното отделение, за да не бъдат обект на хаотични изстрели, казва Катерина Димова, съпруга на моряк.

Моят съпруг ми звъни сутрин към 9 и следобед. Не ми звъни, когато има бомбардировки. Днес не ми е звънял и аз не знам какво се случва, казва Севдалина Стоянова, съпруга на моряк.

Роднините са притеснени, че хранителните запаси на екипажа привършват и съвсем скоро моряците могат да останат гладни. Хората не знаят как може да се осъществи евакуация на близките им в момента.

Корабът е надупчен, надупчен е да. Вчера говорих с моя мъж, който каза, че все още е годен да тръгне оттам и да се приберат. Но докога? Хвърчат шрапнели, днес може да е бомба, допълва Севдалина Стоянова, съпруга на моряк.

Близките на нашите моряци твърдят, че държавата е пасивна при спасяването на моряците. Хората искат спешни мерки, за да се приберат българите живи.

БНТ потърси Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани за правилните ходове в тази ситуация.

Това, което държавата може да предприеме, на база на своите дипломатически канали през международните организации, в които държавата членува, това е ООН, ЕС, да се предприемат съвместни действия на тези международни организации и с дипломатически мерки да се осигури безопасността на хората, които се намират там. От друга страна корабособствениците на база на техните договори с моряците, те могат също да предприемат съответните действия, но на първо време най-важно е осигуряване на провизии и храна за моряците там, каза к.д.п. Димитър Димитров, председател на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Собственик на кораба "Царевна" е частна чуждестранна компания. От фирмата, наела екипажа, отказаха да застанат пред камерата, но коментираха, че плавателният съд не може да стигне до хуманитарния коридор, защото трябва да мине през канал, който е миниран от украинските части.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари