Кораб с български моряци на борда вече 17-ти ден е блокиран на пристанището в Мариупол

0
Екипажът не може да бъде евакуиран, тъй като Русия не допуска кораби в Азовско море, пристанището е затворено от украинските власти, а подходният канал е миниран
Екипажът не може да бъде евакуиран, тъй като Русия не допуска кораби в Азовско море, пристанището е затворено от украинските власти, а подходният канал е миниран Снимка: архив

Вече 17 дни товарният кораб "Царевна" с 18 моряци на борда е блокиран в украинското пристанище Мариупол.

Екипажът не може да бъде евакуиран, тъй като Русия не допуска кораби в Азовско море, пристанището е затворено от украинските власти, а подходният канал е миниран, информира БНТ.

Корабът "Царевна" акостира в пристанище Мариупол на 21 февруари. На борда му има 17 български и един украински моряк. Управителят на фирмата, наела екипажа, каза, че всички моряци са в добро здравословно и психическо състояние и имат храна за около месец напред.

"Осигурени са, по информация от представители на корабособственика, храна, вода, гориво. Наред са, чуват се по 4 пъти на ден, но просто не можем да тръгнем", обясни Николай Стефанов, управител на фирмата, наела екипажа.

Близките на моряците се чуват всеки ден с тях по сателитен телефон.

"Помолихме да бъде осигурена сателитна връзка, при която всеки от роднините да може да чуе за 2, 3 минути своя близък на борда, да се успокоят един друг, че тук е наред, че там е наред и да стискат зъби да свърши тази нечовешка трагедия", каза Стефанов.

Освен кораба "Царевна", в пристанище Мариупол са блокирани още 80 търговски кораба.

"Имаме кораб на БМФ, който също е там до нас, под същия флаг флаг Малта. Кризата е голяма, имаме кораби, които пристигнаха без провизии, не можаха да заредят, доколкото знам, и там положението е тежко", допълни директорът на фирмата.

Николай Стефанов съобщи, че предстои среща на Международната морска организация, на която ще бъдат обсъдени възможностите за евакуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари