Петър Янков: Зимата се задава!

0
Понижение на температурите у нас се очаква в периода 15-20 януари
Понижение на температурите у нас се очаква в периода 15-20 януари

Понижение на температурите у нас се очаква в периода 15-20 януари

Зимата ще даде сериозна заявка за своето съществуване през второто десетдневие на месец януари. Йордановден и Ивановден ще бъдат топли с дневни температури между 8 и 12 градуса в крайните южни райони на страната. Сутринта на 7 януари се очакват отрицателни температури в западните райони, които обаче бързо ще се повишат. Валежи не се очакват. От понеделник започва промяна на времето - заоблачавания с валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Това заяви синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в периода 13 - 15 януари се очакват нови снеговалежи и захлаждане след лекото затопляне на 12 януари.

"Най-студените дни ще бъдат 19 и 20 януари. Ще са подходящи за натрупване на изкуствен сняг по зимните ни курорти", посочи Янков.

Синоптикът поясни и каква е причината за високите температури през зимните месеци.

"Процесите са много динамични - от ден на ден прогнозите се сменят. Нашият район попада в широтинни процеси, сред които бързо преминаване на облачни системи и редуване на топли и студени въздушни маси. Те се трансформират много бързо на Балканите и затоплянето е налице. Това е вследствие на климатичните промени", отбеляза той, като допълни, че средно на 7-10 години има топла и безснежна зима.

Според Янков понижението на температурите у нас, което се очаква в периода 15-20 януари, ще донесе до минус 6-7 градуса и дневни температури от 1 градус. То ще бъде краткотрайно.

Гостът каза още, че на Йорданов и Йордановден ще има краткотрайни мъгли в сутрешните часове.

"В района на Калофер температурата на водата е около 3-4 градуса. Тези, които ще се хвърлят за кръста в морето, ще имат по-високи температури - между 9 и 10 градуса", прогнозира той.

Янков обобщи и какво ще бъде времето в Европа:

"През почините дни в Западна Европа ще има чести дъждове. В Лондон и Париж температурите ще са между 9 и 10 градуса, а валежите ще бъдат често явление. На север по линията Варшава-Киев температурите ще са от 3-5 градуса".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари