Петър Ванев оцеля в снежна буря в Колорадо

1
Русенецът стана единственият българин, покорил „Тройната корона“
Русенецът стана единственият българин, покорил „Тройната корона“ Видео: Русе Медиа

Русенският пътешественик Петър Ванев оцеля в снежна буря в Колорадо и след 135 дни преход стана единственият българин, покорил „Тройната корона“.

Тя включва три уникално трудни маршрута – Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка, Апалачката пътека и Континенталния преход, който бе изминат от март до началото на август от русенеца. Експедицията бе осъществена с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори.

Началото на пътешествието започва в средата март, когато Петър Ванев отлита за САЩ. Поставил си е за цел да измине близо 5000 км през щата Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг, Айдахо и Монтана, които са включени в Континенталния преход, разказва Русе Медиа.

Пътуването е пълно с екстремни преживявания – от сухите отсечки, където трудно се намира вода и се налага да се пие от корита за добитък, до априлските снегове. В Колорадо се оказва, че Петър Ванев е единственият пътешественик по маршрута в момента и няма с кого да обмени опит. И се стига до обрат в плановете му.

Времето внезапно се промени, натрупа се огромен сняг, придвижването ставаше много бавно. Изви се снежна буря и се наложи да използвам сателитния си предавател, за да дам сигнал за помощ. Последва спасителна акция, бях евакуиран от планината с хеликоптер. За щастие се разминах само с леко измръзване на пръстите и снежна слепота“, разказва русенецът.

Малко по-късно той прави втори опит да премине през тази част на маршрута си, но се налага да се откаже и да потърси алтернатива. Решава да минава по по-безопасни отсечки, което в крайна сметка забавя графика му с 27 дни. Наложило се да сгъсти времето си и да изминава по 50 километра на ден. Финалът на Континенталния преход е поставен на 6 август.

Континенталният преход беше най-труден от трите прехода. Научих, че понякога егото движи човек в негативна посока. Хората и случките, които един човек преживява са същината на този вид преходи. Това е най-голямата награда“, коментира Петър Ванев. Той възнамерява да опише приключенията си в поредната си книга, посветена на „Тройната корона“.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари