Петър Ванев представя „Пътеката на хората“

3

На 17.12.2019 от 18 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ пътешественикът Петър Ванев ще представи своята книга „Пътеката на хората“.

Петър Ванев e едно от Лицата на Русе, получил подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“, пътешественик и любител на дивата природа. Той е първият българин, изминал успешно разстоянието на трите най-дългите пешеходни прехода в САЩ – Тихоокеанския хребетен път, Пътеката на Апалачите и Континенталният преход с обща дължина 12 700 км. Носител е на отличието „Тройната корона“, което се дава за успешно прекосяване на тези три маршрута.

„Пътеката на хората“ е разказ за 3500-километров солов преход, който изправя пред множество предизвикателства един млад пътешественик. Когато тръгва по Пътеката на Апалачите през май 2018 година Петър очаква тежък терен, резки климатични промени и опасни срещи с дивата природа. В рамките на по-малко от четири месеца той изминава средно по 35 километра на ден в кал, студ и жега, непрекъснато мокър, физически и емоционално изтощен. Изкачва 92 върха и отслабва с десет килограма. Среща различни хора и се изправя пред ежедневни трудности. Прекосява 14 щата в посока от юг на север по изкривения гръбнак на планинската верига Апалачи, за да стигне до планината Катадин и края на това невероятно приключение. В книгата са описани моменти на силна болка, лишения, жажда, глад и сълзи. Опасни срещи с гърмящи змии, черни мечки и смъртоносни кърлежи. Докато крачи по пътеката Петър потъва сред красотата на природата и заспива под небе осеяно от милиарди звезди, среща любов, агресия и разочарование, воден от непоколебимата си воля и решението да изпита предела на собствените си възможности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук