Петър Савов: ВСС са с изтекъл мандат, нямат право да решават за нов главен прокурор

1
Нов главен прокурор трябва да се избере едва след като се сформира нов състав на ВСС
Нов главен прокурор трябва да се избере едва след като се сформира нов състав на ВСС Снимка: bTV

Нов главен прокурор трябва да се избере едва след като се сформира нов състав на ВСС

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV юристът Петър Савов.

Процедурата по отстраняването на Иван Гешев приключи прекалено бързо. Спомняте си, че имаше две искания за отстраняването му. Първото обаче беше изтеглено без никакви мотиви и под предлог, че ще забави процеса“, обясни той и допълни, че много хора са останали с впечатлението, че „цялата процедура беше приключена бързо, за да не проговори Гешев“.

Юристът припомни, че при предишните искания за отстраняването на Иван Гешев от поста му е имало далеч по-сериозни сигнали - за уронване престижа на съдебната власт и за забавени ключови дела. Тогава ВСС го защитаваще яростно, припомни още той.

Големият въпрос е какво би спряло ВСС да изберат нов Гешев, Пешев или Нешев. Виждате, че правят това, което си пожелаят. Те не са в правото си да решават, защото са с изтекъл мандат, т.е. нямат кредит на доверие“, подчерта още Савов.

Той е категоричен, че нов главен прокурор трябва да се избере след като се сформира нов състав на ВСС. „Аз не виждам да е внесена в Народното събрание нова процедура за избор на членове на ВСС от т.нар. парламентарна квота. Не мога да разбера какво се чака“, каза още юристът.

Петър Савов е категоричен, че „топката е в полето на политиците“ – те трябва да се задействат, да чуят предложенията на юристите и да номинират новите членове на ВСС. „Не да носят едни листчета с едни имена, а да чуят адвокатурата и съдиите“, допълни той.

„Другата голяма тема е свързана с промените в Конституцията. Тук също ми се струва, че политиците подхождат някак стахановски“, подчерта Савов и допълни, че първо трябва да се чуят предложението и след това да се търси мнозинство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари