Анна Заркова: В това мнозинство има хора, които бъркат Конституцията с готварска книга

0
Предлаганите промени се използват като извинение да не бъдат разследвани депутати, смята Заркова
Предлаганите промени се използват като извинение да не бъдат разследвани депутати, смята Заркова Снимка: Facebook

Предлаганите промени се използват като извинение да не бъдат разследвани депутати, смята Заркова

„Нищо съществено няма да видим от Гешев и неговата прокуратура, дори, ако ще по някакво чудо, той да се задържи на поста си не още 7 дни, а 7 години“. Това заяви пред БНР журналистът Анна Заркова.

„Прокуратурата у нас много отдавна не е нищо повече от пощенска кутия, в която се пускат сигнали за всякакви престъпления. Тя е в ръцете на главния прокурор. Виждали сме как в нея потъват сигнали за мафиотски сделки и огромни рушвети, както и как се вадят разни доноси срещу политици, журналисти и предприемачи. Гешев сега я държи в ръцете си и театрално вади някакви неща. Търси си публика – телевизионна, депутатска, евродепутатска. В тази кутия няма нищо повече от тези сигнали, за които от години знаем“.

Тази съдебна реформа, или Конституционна, както управляващите я наричат сега, ще стигне дотам, където са стигнали и предишните, прогнозира Заркова.

„Тя не е от вчера. Започна през 1991 година с приемане на демократичната Конституция. Сега правим поредната реформа на реформата. Започнахме като приехме този прословут механизъм за разследване на главния прокурор“.

В това мнозинство има хора, които бъркат Конституцията с готварска книга, смята тя.

„Те не знаят, че предлаганото от някои депутати премахване на фигурата на главния прокурор или извеждането на Прокуратурата от съдебната власт може да се направи само от Велико НС. Това е решено от Конституционния съд преди 20 години. А свикването му е дълга и сложна процедура“.

Анна Заркова смята, че предлаганите промени се използват като извинение да не бъдат разследвани депутати.

„Чухме от едни депутати, че докато не станела конституционната реформа, те нямало да свалят нито един имунитет на депутат. Т.е. този парламент няма да разреши да бъде разследван нито един депутат, независимо дали е крал милиарди“.

Тя направи аналог със случващото се около ВСС и Прокуратурата преди години и сега.

„Имаше хора, които се разбунтуваха и срещу предизвестения избор на единствения кандидат за мястото на Цацаров на времето. Самият Цацаров довършваше своя мандат и будеше страх, както прави Гешев сега. Имаше протест пред ВСС. До него извадиха контра протест. Главната прокуратурата се беше преобразила в силов политически играч, който донякъде играе извън закона и морала. Не видяхме ли същата картина и онзи ден пред ВСС? Не видяхме ли и протест в защита на Гешев? Това показва, че нещата не са се променили“.

Заркова смята ,че волята на хората във ВСС сега вероятно е била „обърната от същите играчи, които виждаме да спорят в парламента“.

Тя отбеляза още, че Иван Гешев показва, че може да бъде всичко – „политически играч, жертва на атентат, противник на Русия, приятел на САЩ, но не може да бъде това, което Конституцията му отрежда като главен прокурор – стабилен и уважаван надзорник на законността“.

Журналистът призова политиците да се извинят на обществото и да поискат да им се даде морално право „да задраскват и да пишат в основния закон на нашата страна“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари