Петър Москов е пощенска кутия

0
Типичен пример за това е идеята му за данък "вредни храни"
Типичен пример за това е идеята му за данък "вредни храни"

Министър Москов е пощенска кутия - предлага идеи, които не са негови.

Типичен пример за това е идеята му за данък "вредни храни", с който здравният министър плаща висока политическа цена, това мнение изрази в студиото на "Факторът Кошлуков" бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев. 

По думите му "един добър здравен министър трябваше да заложи на информационна кампания и да разясни ясно на хората коя хранителна диета е здравословна и добра за тях".

Според д-р Семерджиев бюджетът, направен от Петър Москов е структуриран погрешно и в него са ясно видими преимуществата, които ще получи сектор Фармация за сметка на парите, които ще бъдат отпуснати за обществено здраве.

Впечатление прави това, че парите за здраве са повече, но те не се ползват ефективно. Гостът в студиото цитира и цифрите, заложени в бюджета на здравния министър от Реформаторския блок - 40 млн. лв. за болнична помощ, 40 млн. лв. за извънболнична и 30 млн. лв. за лекарства.

"Намалени са с 12 млн. лв. дейностите за обществено здраве, което той посочваше като свой приоритет. С промените си Москов смята, че се показва като реформатор, но той влиза в система, която и преди него работеше", посочи д-р Семерджиев и допълни:  

"За 4 години управление Бойко Борисов смени петима здравни министри. Цари хаос, а догодина положението ще се задълбочи, защото системата много трудно издържа тези нови правила. Вторият бюджет на Москов е мързелив и още по-зле направен от първия", убеден е бившият здравен министър. 

Реформите, предприети от Москов, ще доведат до закрепостяване на пациента, а работата с касата вече няма да е приоритет на частните болници - обратен ефект, който вече пролича от политиката, въведена от болница "Токуда", която вече няма да приема здравно осигурени пациенти, а ще лекува само "на частно".

Държавните болници тънат в дългове, а намаляването на разходите, което цели Петър Москов няма да се случи, смята д-р Семерджиев. Той изтъкна, че Москов е всял и страх в гилдията с показните уволнения и изказвания от рода на "Който не е съгласен с мен, ще го бия с пръчка по главата". 

Единственото ясно послание от бюджета на Москов е, че фармацията ще спечели, а големите губещи отново ще бъдат пациентите.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари