Петър Куленски: МВР е разполагала с нужната оперативна информация, за да извърши арестите

3
На държавата е била нанесена щета в размер на близо 560 милиона лева
На държавата е била нанесена щета в размер на близо 560 милиона лева Снимка: БНТ

На държавата е била нанесена щета в размер на близо 560 милиона лева

Аз считам, че МВР е разполагала с нужната оперативна информация, за да извърши арестите. Прокуратурата има основна функция в разследването, тя може сама да извършва процесуално-следствени действия. Има доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от месец юни 2021 година, който е изпратен на прокуратурата още тогава. В него е посочено, че на държавата е била нанесена щета в размер на близо 560 милиона лева вследствие неупражнен контрол от страна на Министерството на финансите над Държавната комисия за хазарта и тук възниква въпросът дали прокуратурата саботира действията по разследването във връзка с корупционните сигнали, защо не разследва и защо не събира доказателства, които касаят информацията за корупция в предходното управление.

Това заяви в "Говори сега" по БНТ Петър Куленски, заместник-председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и член на правната комисия.

По думите му атмосферата в Народното събрание в момента е доста нажежена и от "Продължаваме промяната" са длъжни да се справят със ситуацията.

"Не искам да коментирам фигурата на Васил Божков като свидетел, но според мен едно лице когато разполага с оперативни данни за извършени престъпления, то прокуратурата би следвало да намери начин да събере тези данни посредством методите в НПК и да инициира съответните производства, за да може виновните за това да получат своите наказания", допълни Петър Куленски.

Той добави, че в случая става въпрос за изнудване. Депутатът коментира и закриването на специализираното правосъдие.

"Очакваме тази седмица законопроектът да влезе в пленарна зала, да бъде гласуван на първо четене, след това ще има срок за предложения между първо и второ четене, ще създадем работна група, в която да доизчистим текстовете, има неща, които трябва да допрецизираме относно правата на магистратите и на съдебните служители - да бъдат максимално добре защитени и те да бъдат преназначени на своите нови позиции", поясни Петър Куленски.

Той уточни, че всички съдебни магистрати ще запазят местата си в съдебната система, като ще продължат да бъдат съдии и прокурори.

"Второто четене се надявам да бъде тази седмица, която предстои в пленарна зала, след това ще имаме една до 2 седмици работа в комисия и се надявам в началото на месец април да гласуваме законопроекта на второ четене в зала и той да стане факт", заяви Петър Куленски.

Той подчерта, че в коалицията са единни и не се очакват изненади, тъй като гласуват консолидирано.

"Нямаме проблем относно това какво да се случи с КПКОНПИ, имаме изцяло нов законопроект, който изисква повече работа, непосредствено след като се закрие специализираното правосъдие, идеята е да се раздели на две", допълни Петър Куленски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари