Петър Андронов: Отложената лихва по кредити ще се разпределя по вноските занапред

0
Това не е опрощаване, а отсрочване
Това не е опрощаване, а отсрочване Видео: Дарик радио

Петър Андронов, който е председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ, разясни модела на подкрепа за бизнеса и гражданите на така наречения частен мораториум, за да се подкрепят изпадналите в затруднения клиенти на банките.

В повечето страни е в ход процес на подготовка на частни мораториуми или ред за отстрочване, подчерта Андронов, цитиран от Дарик радио.

Този ред за отросчване, след като се одобри от БНБ, ще бъде оповестен и банките сами ще се присъединят към него.

По този ред, отсрочваниията на плащане на главници и лихви, няма да се санкционират от законодателеството.

Това са минималните сатнадрти които всички банки ще приложат, това са общи стандартни рамки, но всяка банка ще преценява, в този механизъм каква точно схема ще приеме.

Мораториумът е ред за отросчване на главница или на главница и лихви и през времето на отсрочване си вървят всички условия по договора по кредита. 

Това не е опрощаване, а отсрочване, разсрочване, а ако имаш възможност е по-добре да си плащаш, защото отлагането на лихвата се натрупва и ще се разпределя по вноските занапред, подчерта Андронов.

Всяко физическо или юридическо лице ще има възможност да се възползва от отлагането, но задължително условия е да е бил редовен клиент на банката в минали периоди.

Ако се приеме и одобори този ред на отросчване от БНБ, това е свръхекстремно, краткосрочно пренареждане на системите във всички банки и реда на работа, с който банките да посрещнат желаещите да направят такава промяна. Това не е просто нещо, подчерта той.

Всяка банка ще определи най-подходящия ред, как точно да се комуникира между клиент и банка.

Мораториумът е с много широко действие, така че примерно обхваща и плащанията по кредитните карти, но не се прилага за новоотпуснатите кредите след въвеждането на извънредното положение, подчерта Андронов.

Сценарият в Европа е да се определи около два, два и половина месеца на труден период и в такава посока се мисли и от финансовия сектор, но ако нещата се променят ще се променят и перспективите пред сроковете определени от банките.

До 30 юни ще може да се иска от клиенти отсрочка, но срокът ще продължи и отвъд 30 юни, каза Андронов.

Той посъветва всички клиенти, които смятат, че имат затруднения, да се свържат с банката и да разговорят по условията за отсрочване.

БНБ забрани изплащането на дивиденти от печалбата на банковата система за миналата година. Така в системата ще останае допълнителен ресурс, каза още Андронов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Майка сварва сина си с голо момиче в коридора:
- Аууу... Защо бе, мами, защо бос на цимента?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари