Банките се готвят за ново отлагане на 15% от проблемните заеми

0
Сумата на заявленията, подадени от граждани и фирми, отива към 8.5 млрд. лева
Сумата на заявленията, подадени от граждани и фирми, отива към 8.5 млрд. лева Снимка: Dunavmost

"Броят на заявките на отсрочване на кредити вероятно ще достигне 110 000 до края на юни."

Това прогнозира председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред БНТ. Сумата на заявленията, подадени от граждани и фирми, отива към 8.5 млрд. лева. 

Длъжниците, чиито доходи и приходи пострадаха от коронакризата и извънредното положение, получиха възможност да отложат плащания на главници и лихви до края на годината. 

По официални данни на БНБ към края на май  близо 100 000 кредитополучатели са поискали отсрочки, а през юни броят им продължава да расте. 

Банкерите очакват,  че в следващите месеци точно тази група длъжници ще продължат да изпитват затруднения с вноските. Става дума за значителна сума - около 14-15% от всички банкови кредити, посочи Петър Андронов.

Той обясни, че банките са наясно, че немалка част от длъжниците по отложените заеми ще се нуждаят от подкрепа и след изтичането на гратисния период до края на годината, и затова се готвят за нова вълна на отсрочване и предоговаряне след шест месеца.  "Ние сме готови за това, банките в Европа и по света ще отделят много големи резерви, за да посрещнат евентуалните загуби от частта от кредитите, които няма да могат да бъдат обслужвани", посочи шефът на банковата асоциация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари