Пет фатални грешки, които допускаме с колата през зимата

0
Съвети на експерти, които ще ви спестят доста главоболия в студеното време
Съвети на експерти, които ще ви спестят доста главоболия в студеното време

Съвети на експерти, които ще ви спестят доста главоболия в студеното време

Снеговалежите позатрупаха доста автомобили в страната ни, а метеоролозите предвиждат още такива тази зима. В много градове от страната ни можете да видите една и съща картина - собственици на автомобили разчистват колите си, опитвайки се да излязат от снежните преспи. Не всеки може да направи това правилно. Разказваме ви какви грешки най-често правят шофьорите.

Не почиствате колата си всеки ден, ако не я карате

Виждайки снеговалеж през прозореца, много водачи решават да не бързат да почистват колата, особено ако не са планирани пътувания през този ден. В човешката природа е да бъдем мързеливи. По-добре да лежиш на дивана, отколкото да вземеш лопата, стъргалка, четка и да тръгнеш да чистиш снега от колата си.

Дори и да не ви трябва колата днес обаче, си струва да я почистите от снега и да не позволявате снежна преспа да се образува около колата. В противен случай снегът ще има време да се уплътни, да се превърне в лед и след това ще бъде трудно да се почисти, както от купето на колата, така и около нея. Ако не можете да преместите колата, трябва да стартирате двигателя и да я раздвижите напред-назад за да си направите път, който ще ви помогне да излезете в бъдеще. Много е важно да почистите цялата кола. Снежна преспа на покрива, докато колата се движи, може да падне върху предното стъкло и да блокира видимостта ви, пише Automedia.bg.

Няма нужда от разчистване на снега около колата

Много шофьори бързат да седнат зад волана, вместо да вземат лопата и да разчистят пространството около заснежената кола. Трябва обаче да отстраните снега под колелата и под броните. Ако това не бъде направено, тогава, когато се опитате да я подкарате, колелата ще потънат още по-дълбоко в снега, колата ще легне "по корем" на снега и ще бъде невъзможно да излезете без външна помощ. Препоръчва се всеки шофьор да има компактна пластмасова лопата за снегопочистване.

Силно натискане на газта

Най-честата грешка на шофьорите, опитващи се да се измъкнат от снега, е буксуването с много газ. Не си струва да натискате яростно газта. Така колата ръмжи, поднася се и се заравя в снега още повече. По-добре е да използвате техниката на „люлеене“, като правите внимателни движения „напред и назад“, като махало.

Не изключваме системата за контрол на стабилността

Ако имате ръчна скоростна кутия, ще трябва да работите със съединителя, но с автоматична трансмисия превключването на режимите от „D“ на „R“ ще ви позволи да осигурите движение в ритъм „напред и назад“. Въртете волана в различни посоки, което ще подобри сцеплението с пътната настилка.

Не използвате пълния потенциал на колата си

Много често собствениците на автомобили забравят или изобщо нямат представа за възможностите на своя автомобил. Може да има полезни системи, като зимен режим на шофиране или задвижване на всички колела, които ще ви помогнат да се измъкнете от преспата. Просто трябва внимателно да прочетете инструкциите за вашия автомобил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари