Пенсионер уплаши иманяри, дари находките на НИМ

1
Офицерът от резерва натоварил изкопаното на колата си и го подарил на НИМ
Офицерът от резерва натоварил изкопаното на колата си и го подарил на НИМ

Пенсиониран служител от МВР, работил по линията на културно-историческото наследство с Националния исторически музей (НИМ), при пътуване забелязал иманяри. Респектирал ги и те избягали, изоставяйки изкопаното, научихме от директора на музея проф. Божидар Димитров, съобщи “24 часа”

Офицерът от резерва натоварил изкопаното на колата си и го подарил на НИМ. Най-ценното е богато украсена надгробна плоча. На нея са изобразени антични божества, между които Дионис, Херкулес, Хеката, Хермес и др. На долния ред е изобразена в релеф колесница, отнасяща покойника в отвъдния свят, и сцена на погребално угощение. Няма съмнение, че надгробието е на богат тракийски аристократ, висш чиновник на римска служба през ІІII-III век от н.е.

Част от дарението са пет оловни печата. Три от тях са на българските царе Борис ІI, Симеон Велики и Петър със съпругата си Мария. Има и на Писота, вардарий. Вардарият е чин във военната българска администрация, отговарящ за вардариотите - части, формирани от т.нар. федерати - войници от чужди племена, занимаващи се с охрана на проходи, пътища, мостове, разказва за дарението шефът на музея проф. Божидар Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари