Пенчо Милков с обръщение към русенци

3
Кметът на Русе засегна болните теми за културата и опашките от тирове
Кметът на Русе засегна болните теми за културата и опашките от тирове

Кметът на Русе засегна болните теми за културата и опашките от тирове

Кметът Пенчо Милков направи обръщение към русенци в началото на днешната сесия на Общинския съвет, в което засегна три актуални теми от обществения живот. Те са свързани с последствията от пандемията от КОВИД-19 през последните месеци.

Сред най-потърпевшите са културните институти, които имат нужда от подкрепата на гражданите. „Призовавам всички да отидем на театър, на опера, да влезем в галериите, защото ситуацията в културните институции и на културните дейци е тежка. Това е начинът да бъдем единни и да преодолеем заедно кризата, нека протегнем ръка на културата“, заяви кметът, цитиран от Русе Медиа.

Той коментира и ситуацията с опашките от тирове и задръстванията в посока Дунав мост, които блокират движението от Мартен към Русе. Пенчо Милков припомни, че сме град на границата с един мост над реката, а след облекчаването на мерките трафикът на тежкотоварни автомобили се е увеличил в цяла Европа.

„Ситуацията е сложна и ще бъде такава още няколко месеца след отварянето на границите. Още в началото на пандемията общината е направила всичко необходимо – буферен паркинг, с тоалетни, с място за боклука, маркировка. Реакцията ни е адекватна, останалото зависи от други институции“, обясни Милков.

По отношение на наводненията след поройните дъждове кметът заяви, че приема въпросът да се политизира, тъй като не е вярно, че ремонтите са некачествени. Според него основната причина е непочистените шахти и интензивните валежи, които не могат да бъдат поети като количество. Той бе категоричен, че ще се търси отговорност на фирмата, която отговаря за почистването на шахтите. В същото време, макар бул.“България“ да е държавен, общината проектира нови шахти, които да позволят по-ефективно отводняване.

Пенчо Милков даде и отчет за финансовото състояние, като коментира, че времената са трудни за общината. Намаляват се наеми, връщат се пари за тротоарно право, а за миналия месец събираемостта на данъците е била с 29% по-ниска от очакваното. Той е оптимист, че нещата ще се подобрят, тъй като в момента изоставането е вече само 24%. Общината ще заложи на по-висока икономическа активност, за да се осигурят средства. И призова отново за единност на всички, за да се излезе от тежката ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари