Пенчо Милков: Русе започва да се развива на запад

5
Започват активни действия по развитие на Русе в западна посока със спорт, сгради, Западен парк „Приста“
Започват активни действия по развитие на Русе в западна посока със спорт, сгради, Западен парк „Приста“

Започват активни действия по развитие на Русе в западна посока със спорт, сгради, Западен парк „Приста“

Предложението на ФК „Дунав“ за изграждане на нов стадион за 12 000 зрители, спортно-тренировъчен комплекс и кампус за Детско-юношеската школа се превърна в дискусия за развитието на Русе. Съветниците гласуваха двата терена от близо 200 дка в местността Лагера да станат „обект от първостепенно значение“, като ще се разчита за изграждането на комплекса на финансиране от държавата, общината и частни инвеститори.

Председателят на УС на ФК „Дунав“ Деян Йорданов представи идеята на клуба за новите спортни съоръжения, като сподели, че мястото е подходящо да се мисли и за потенциални други проекти, които да донесат които да донесат стойност на цялата русенска общност. Той мотивира предложението с факта, че спортната база е морално остаряла, а Градският стадион създава и проблеми с достъпа до него. И даде пример с отбор от трета дивизия в Сърбия, който има нов стадион за 10 000 души – мечта, постижима за Русе, предаде Русе Медиа.

Съветниците от всички групи подкрепиха идеята, като я доразвиха. Иван Иванов от ГЕРБ предложи на терена да се направи панаирно градче и да има спортно-тренировъчна база, където да се развиват повече спортове.

Велизар Павлов от ПП-ДБ сподели, че стадионът, ако се развива правилно, е мощен икономически фактор за развитие. Елисавета Досева от „БСП за България“ коментира, че е нужно да има такива съоръжения, които ще позволяват да се приемат и международни състезания.

Кметът Пенчо Милков също взе отношение по темата.

Русе, Общинският съвет и ръководството на общината започват активни действия по развитие на Русе в западна посока със спорт, сгради, Западен парк „Приста“. Няма да е само стадионът, теренът е в зона с обществено предназначение и в него могат да се изградят и други обществени сгради, които да обслужват спорта. Поели сме ангажимент за специализирана зала по лека атлетика и ще получим подкрепа от федерацията. Идеята за палати за провеждане на изложения и панаирно градче е добра. Градът трябва да се развива в тази посока. Време е да спрем да трупаме индустрии в града, а да бъдат в малките общини около големия център, както е в Пловдив“, каза Милков.

Той обясни, че вече има разговори с инвеститори в Русе, които са готови да заплатят проектирането на бъдещия стадион и спортен комплекс. В отговор на въпрос от Алисе Муртезова от ГЕРБ как ще се финансира този амбициозен проект, който според предварителни изчисления ще струва около 20 млн.лв., Пенчо Милков каза, че все още не се знае стойността му.

Ще се търси 50 % държавно финансиране, общината също ще помогне. Ще се ангажират депутати, кмет, съветници, бизнесмени, за да се обединят усилията и да се направи всичко необходимо за реализирането на новия модерен стадион в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    31
    Спонсор
    2000-та година в МАЛТА видях свето фари със звуков сигнал за незрящи! Алоу, животни от БКП, Стани Да Сед на, ГРОБ, Партий на путките и Доносн иците от ГНОМОВО; Къде са парите, ве, ПОМИЯРИ! Ко ша рече оня брадат ия ТИКВЕНИК от Царските крадци? Що не е при бай Ставри?
  • 2
    30
    Спас
    Поредната глупост. Той да вземе да възстанови това което има, че всичко тъне в разруха. 5 години празни приказки. От адвокат какво да очакваш?!
  • 7
    29
    BA
    Гладна кокошка просо сънува... Русе първо да си оправи уличната мрежа на запад, на изток, на юг и на свер, и на всикчи производни посоки, че то в града няма нито булевард, нито квартална улица по която може спокойно да се шофира. Тротоартие да не говори, тях въобще ги няма. Какво напрви през първия си мандат, че се га втория мандат какво да очакваме, но отново го избраха, не народ, а мърша. Смешко.
  • 7
    28
    laslo
    Русе, разнибитен град със затихващо действие. Червена крепост на корупцията.
  • 6
    27
    Гражданин
    Вече можехме да го има ама е в Разград.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари