Пенчо Милков: Поклон пред личността и делата ти, Апостоле!

4
Днес, 19 февруари, е официален ден за почит към Васил Левски, но вярната дата на обесването е 18 февруари
Днес, 19 февруари, е официален ден за почит към Васил Левски, но вярната дата на обесването е 18 февруари

"149 години безсмъртие! Поклон пред личността и делата ти, Апостоле!"

Това написа в официалната си фейсбук страница кметът на Русе Пенчо Милков.

Днес, 19 февруари, е официален ден за почит към Апостола на свободата

Но Васил Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато в сила е Юлианският календар. След като през 1916 г. държавната власт въвежда Григорианския, датата се измества на 18 февруари.

Възпоменателните церемонии започват да се организират ден по-късно заради грешка - към 6 са прибавили 13 и са получили 19. Само че трябва да се брои и самата дата 6-и.

Традицията обаче е останала и за националните чествания държавата не я променя въпреки настояванията на Общобългарския комитет "Васил Левски".

На много места в страната общините и граждански комитети сами променят датата и почитат паметта на Левски на вярната - 18 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари