Владимир Златарски: Има нужда от корекция на датата за отдаване на почит на Васил Левски

1
Той ни е оставил своята Нареда за освобождението - за демократична държава, свобода и равенство пред закона, припомни историкът
Той ни е оставил своята Нареда за освобождението - за демократична държава, свобода и равенство пред закона, припомни историкът Видео: NOVA

Той ни е оставил своята Нареда за освобождението - за демократична държава, свобода и равенство пред закона, припомни историкът

Има нужда от корекция на датата, на която отдаваме почит на Васил Левски. По-правилното е това да е 18 февруари. В документите обесването му е записано на 6 февруари. Неточността идва от промяната на календара – преминаването от стария в новия стил. Григорианският календар е приет в България през 1916 г. За преизчисление към датите от ХIХ-ти век се добавят 12 дни, а към датите от ХХ век – 13 дни”. Това поясни историкът доц. д-р Владимир Златарски в „Интервюто в Новините на NOVA”.

По думите му всяко поколение може да вземе пример от Левски. Той, като млад революционер, вижда, че трябва нов път. „България да принадлежи към свободния и демократичния свят. Това е силният национален идеал, който Левски оставя на следващите поколения”, каза Златарски.

Може да вземем неговия сериозен политически прочит, акцентира историкът. „Той ни е оставил политическата си програма – изключително далновидна и гледаща напред. Тази прословута Нареда за освобождението от 1871 г. е за демократична държава, свобода и равенство пред закона. Той е изключително прозорлив човек”, допълни Златарски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари