Пенчо Милков планира поставяне на термокамера в Русе

2

Кметът на Русе в съвместна среща с посланика ни в Румъния и кмета на Гюргево

Трансграничното сътрудничество между Русе и Гюргево бе обект на разговора между кмета на Община Русе Пенчо Милков, кмета на Гюргево Андриан Ангелеску и посланика на България в Букурещ Радко Влайков.

Една от основните теми бяха тлеещата баржа, която престоява дни наред край румънския бряг, както и непрекъснатото палене на стърнища в Румъния, носещи всяко лято неприятни миризми, сажди и замърсяване на Русе. Въпреки че въвеждането на закон, забраняващ подобно горене, е много над правомощията на кмета Ангелеску, той се ангажира да съдейства за по-бързото разрешаване на проблема. Милков разясни, че планира поставянето на термокамера в Русе, чиито данни могат да се изпращат и към Община Гюргево, за да се предотврати случването на естествени пожари.

Тримата обсъдиха и възможностите за сближаване между съседските държави чрез подобряване на настоящата инфраструктура, както и изграждането на мостове над р. Дунав.

Когато говорим за строителство на нови съоръжения между двете съседки, винаги приоритет е вторият мост между Русе и Гюргево“, подчерта посланик Радко Влайков. Той допълни, че след като българската държава извърши частичен ремонт на настилката на Дунав мост през юни, този октомври ще бъде подобрена и устойчивостта на конструкцията.

Те посетиха на място и терминалите от българска и румънска страна, където се очаква да се възстанови фериботната връзка между двата града. В Румъния оператор ще е частна фирма, докато в България Министерството на транспорта и съобщенията заяви готовност със служители и оборудване с офис техника.

Фериботът на Русе се намира в самия град и режимът на работата му трябва да е в пълен синхрон с тежкотоварните потоци, така че да не се допуска изчакване на камиони по бул. „Тутракан“, категоричен бе Пенчо Милков.

В края на срещата българският посланик подчерта, че сътрудничеството между Русе и Гюргево винаги ще бъде пример за останалите региони и сподели намерението си да организира голяма обща среща, в която да вземат активно участие всички кметове, председатели на общинските съвети и областните управители на всички населени места от двете страни на Дунава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    1
    Бат Пеню
    Отново румънците се правят на тарикати и ни лус яли ни лук мирисали, а дали не са и нагли, също като през времето на химическото обгазяване на Русе от заводите им. И като се постави термокамера, голям праз, иска се намеса на правителствено ниво и позоваване на европейски директиви, както и информиране на Европейската комисия за ежегодно създаваните проблеми, защото скоро жътвата ще приключи, наближава есента и гледай дим и сажди в Русе. Менчо, хвани се в ръце, нали сте мандатоносители и управлявате, къде е партийната ти шефка, къде е приятелят на Ванко 70-те децибела Борко Сандов, действайте нали сте велики .....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари