Пенчо Милков: Общината ще запази автентичността на сградата на "Летище Русе"

3
Кметът на Русе е категоричен, че летището трябва да остане общинско и от него да се осъществяват полети
Кметът на Русе е категоричен, че летището трябва да остане общинско и от него да се осъществяват полети

Кметът на Русе е категоричен, че летището трябва да остане общинско и от него да се осъществяват полети

“Сградата на летището в Щръклево ще бъде съхранена. Това е условие, което се поставя във всички разговори с потенциални бъдещи собственици и инвеститори”, каза кметът на Русе Пенчо Милков, цитиран от Дарик Радио. Той поясни, че решението на българската секция на международната организация за документиране и опазване на архитектурата “Докомомо България”, не представлява обвързващ акт по Закона за културното наследство.

“Аз приемам мнението на архитектите в моята работа и ще изисквам от всеки бъдещ оператор на летището да запази сградата в нейния автентичен вид”, категоричен бе кмета. Вътре в сградата обаче трябва да се поставят разделители за потоците пристигащи и заминаващи хора, както и техническите средства за обезпечаване на сигурността. Това е единственото, което трябва да се направи в сградата. Тя ще си изглежда така както е, но не мисля, че е необходимо тя да става недвижима културна ценност от национално значение. Това би означавало всички уникални сгради от този период трябва да ги приемаме за такива”, поясни Пенчо Милков.

Кметът на Русе беше категоричен, че летището трябва да остане общинско и от него да се осъществяват полети. В тази посока са предприети действия и се очакват добри новини скоро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    13
    Кирил Кирилов
    Да вземат да запазят и автентичността на бетонните плочи на пистата и тревата между тях.Да не я подравняват, а да запазят автентичността на вълнообразния и характер. Направо да не бутат нищо, само да намерят самолети, дето могат да кацат и на селскостопански летища.
  • 2
    12
    Гост
    Тия, които не харесвали сградата на летище Щръклево, която седи вече 46 години, да ви питам: Сградите, които строите сега с опадалите мазилки на втората година, и които текат при всеки дъжд, по-хубави ли са?
  • 7
    11
    Air
    За тези, които не знаят, все пак ще кажа че сградата на летище Щръклево е повторила в умален мащаб сградата на летище Орли - комуна в южните предградия на Париж, Ил дьо Франс, намиращо се на 12,7 км от центъра на Париж. Вярно, строено е по-време на соца, но всъщност е копирало нещо доста напредничаво за времето си. И да, напълно нефункционално е в наше време в този си вид.
  • 8
    10
    Vse
    Тази сграда е абсолютно нефункционалната ,като аерогара,в която да се обслужват пътници.Сградата е физически и морална остаряла,да не говорим,че от нея не може да се извършва ръководене на полети при кацане и излитане,а бившата сграда на РВД е пред срутване
  • 11
    9
    Бай иван
    Бате и за кмет на Нисово няма да бъде избран след това което сътвори в Русе
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари