Пенчо Милков отказа заплата от 3000 лева

9
Кметът на Русе призова съветниците да се съсредоточат върху важните проблеми на града, а не върху заплатата му
Кметът на Русе призова съветниците да се съсредоточат върху важните проблеми на града, а не върху заплатата му Видео: Русе Медиа

Кметът Пенчо Милков отказа заплата от 3000 лв., въпреки че предложението на постоянните комисии в Общинския съвет.

Милков застана зад първоначалната докладна на администрацията за кметско възнаграждение от 2500 лв., което е с 400 лв. повече от досегашното. За последен път заплатата на кмета на общината е увеличавана през 2015 г. на 2100 лв. и оттогава не е променяна.

Пенчо Милков обясни, че възнаграждението му не утежнява общинския бюджет, тъй като се плаща от държавата. Той обаче не приема скок на 3000 лв., тъй като смята, че повишението трябва да е постъпателно, а не още в началото на мандата да се правят такива промени. Той призова съветниците да се съсредоточат върху важните проблеми на града, а не върху заплатата му, предава Русе Медиа.

Преди гласуването имаше изказвания, които призоваха да се коментират възнагражденията на всички общински служители. Главният финансист Емилия Пенева обясни, че в проектобюджета за 2020 г. е заложено увеличение на всички заплати средно със 100 лв.

От своя страна председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев направи елегантен ход, свързан с възнагражденията на съветниците. Той оттегли точката, според която те трябваше да получават твърди суми – за участие в сесия 430 лв., а за комисия – 110 лв. Според сегашния правилник възнагражденията им са процент от заплатата на председателя на Общинския съвет. Но тъй като тя е обвързана със заплатата на кмета, която вече ще бъде по-висока, по този начин реално парите на съветниците също ще се увеличат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари