Пенчо Милков: Камионите са като танкове. През кой друг български град са преминали толкова много танкове?!

0
Русенският кмет посочи, че през миналата година през града и моста са преминали 864 000 камиона
Русенският кмет посочи, че през миналата година през града и моста са преминали 864 000 камиона Видео: Русе Медиа

"Местоположението на Русе е уникално за България и Европа. Градът е индустриализиран и изключително развит за страната"

Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков по време на събитието "Среща на бизнеса в Русе", което е част от проекта на "Капитал Градове" на в. "Капитал", предаде БТА. 

По думите му силата на града е, че има изключителна палитра от предприятия във всички сфери. Според него това се дължи на гимназиите и на Русенския университет.

"Имаме икономика подпомагана от Русенския университет, който има филиали във Видин, Разград и Силистра", обясни Милков.

По думите му силата на Русе е трансгранична и се е породила с връзката със столицата на Румъния Букурещ, от която го делят само 60 километра. Според него влиянието на крайдунавския град е голямо и към вътрешността на България.

Управителят на компанията за производство на биодизел "Астра Биоплант" инж. Димитър Минчев каза, че бизнес климатът в Русе е добър, но има потенциал да бъде още по-добър, тъй като има развита индустрия в региона.

Според него трябва да се решат три проблема. Първият е транспортната свързаност - липсата на магистрала, която да свързва Северна с Южна България, затруднява бизнеса. Второ - т. нар. "тапа", която се образува в района на ГКПП "Дунав мост", затруднява движението на товарни и на леки автомобили, както и комуникацията с Румъния.

"Смятаме, че това е въпрос на административно решение", заяви Минчев.

По думите му третият проблем е недостигът на достатъчно квалифицирани кадри в града.

Той коментира, че компанията има вътрешни обучителни програми и курсове. Фирмата си партнира с гимназията по селско стопанство за обучение на лаборанти, както и с гимназията по транспорт - за дуално обучение.

Кметът Пенчо Милков заяви, че по повод на големите опашки от камиони, които се образуват на "Дунав мост" е необходимо изграждането на буферни паркинги. По думите му това е ангажимент на държавата, тъй като там отиват всички приходи, събрани от таксата за преминаване на моста. Другият вариант е да се предоставят част от средствата, събирани от налога, на общината и тя сама да решава проблема.

"Не може един град, който винаги е бил входна точка на културата, просветата и технологиите, да стане изходна точка на държавата за камиони", каза Милков.

Той посочи, че през миналата година през града и моста са преминали 864 000 камиона.

"Тези камиони са като танкове. През кой друг български град са преминали толкова много танкове, а държавата стои и е спокойна. Тя трябва да обърне погледа си на север и да вземе бързи мерки", каза кметът.

Според Петър Ганев - старши изследовател към Института за пазарна икономика, целият регион е по-индустриален от обичайното за страната.

По думите му от една страна Русе трябва да заложи на развитието на своята индустрия, а от друга - има потенциал и в развитието на дигиталните услуги.

В началото на събитието "Среща на бизнеса в Русе" се включи и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън, който говори по темата за опазването на околната среда и климатичните промени.

По думите му качеството на въздуха е важно за гражданите. Преминаването на автобуси на водород и електрически коли трябва да е приоритет. Създаването на стимули за местни власти и за гражданите - например, чрез данъчни облекчения, е важна стъпка.

"Започваме да виждаме промяна на много места в България, но със сигурност може да се направи много повече за създаване и стимулиране на пазарите", каза посланикът.

Енергийният преход и прекратяването на използването на въглища е ключовият елемент при изпълнението на екологичните цели и ще подобри качеството на живот на гражданите.

Посланикът каза още, че повече от 700 града, 30 региона, почти 3 000 фирми, над 160 от най-големите инвеститори и над 700 университета по света са се ангажирали да постигнат нулеви емисии до 2050 година.

Той се надява, че и в България скоро ще има първи град, който е част от кампанията за нулеви емисии и попита защо това да не е Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари