Пенчо Милков: Градовете трябва да са за хората, не за автомобилите и фабриките

5

Русе бе домакин на конференцията "Гласовете за Европа - Как да опазим природата?"

Граждани, научни представители и политици станаха част от конференцията "Българските гласове за Европа - Как да опазим природата?". Събитието е организирано от Българската телеграфна агенция и целта му е да събере колкото се може повече идеи и мнения какъв да е Европейският съюз през 2050 г.

"Градовете трябва да са за хората, не за автомобилите и фабриките", категоричен бе кметът Пенчо Милков и допълни, че промяната в отношението ни към околната среда трябва да се наложи като общоевропейска и държавна политика и да стане част от ежедневието на всеки. Кметът сподели, че включването на екологичната компонента при изчислението на данъка върху МПС е непопулярна, но необходима мярка именно в тази посока, която държавата е предвидила 2 години преди въвеждането ѝ в Русе.

Друга стъпка към опазването на околната среда в общината е свързана с управлението на отпадъците. През последните месеци новият договор за управление на сепариращата инсталация води до значително увеличение в отделяния за повторна употреба отпадък и намаление на количествата, отиващи на депо с до 30%.

Община Русе работи съвместно с БАН и Русенския университет „Ангел Кънчев“ по проекти за декарбонизация на обществения транспорт. Така освен електробусите, които вече пътуват по русенските улици, се работи и за доставката на автобуси, задвижвани от водород.

"Русе е един от най-зелените градове с над 60 хиляди регистрирани дървета. Подкрепихме и ще продължим да съдействаме за случването на по-малки и по-мащабни залесителни инициативи, каквато е „Новата гора на Русе“", заяви Милков.

В събитието онлайн се включиха още генералният директор на БТА Кирил Вълчев, евродепутатът Петър Витанов, зам.-министърът Тома Белев и кметът на Община Троян Донка Михайлова. На място темата коментираха ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова, експерти в сферата на околната среда и граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    13
    Моя милост
    Прав е човека . За това разкопава повсеместно града и не бърза да го оправи за да накара народа да кара по-малко колите си и да се решат повече.
  • 5
    12
    Гражданин
    Някой му го е съчинил това изказване на Милков.Колкото и да се опитва да се прави на добър общественик явно не му се отдава .Милков е най слабият кмет ,който Русе е имал от демокрацията насам.Всъщност за него гласуваха за да не спечели кандидатът на Герб.И после стана ясно ,че Пламен Стоилов беше много по добър като кмет от Милков
  • 13
    11
    Анонимна
    И много важно и осъществимо е, да не се копае безогледно по улиците на града и същите да се метат и мият редовно. В целия град, не само в центъра. Голямата мръсотия идва от там. При вятър е ужасно...
  • 11
    10
    Град
    на хората, в който улиците са превърнати в платени паркинги.
  • 0
    9
    Mars
    https://www.rusemedia.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81%D0%B8-%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари